DruštvoSport

Go turnir u Nišu okupiće preko 100 najboljih igrača Evrope

Međunarodni turnir u gou koji se organizuje u Nišu jedan je od, do sada, najmasovnijih turnira za koje se već prijavilo 114 registrovanih igrača iz Evrope ali i Kine, Koreje i Indije, a turnir je prvi put privukao i strane novinare koji će ga pratiti. Turnir se održava 30. i 31. marta, a značajan je i po tome što je zvanično deo Grand Prix serije turnira.

“Ovo je jedan od najjačih go turnira na Balkanu za koji se već prijavilo preko 110 igrača, a očekujemo još prijava”, kaže Dragan Ilić, direktor Kluba Pro go koji je i organizator turnira. “Očekujemo i igrače iz  Kine, Indije, Koreje, kao i najbolje igrače iz cele Evrope. Da za turnir vlada veliko interesovanje pokazuje i to što dolaze da ga prate i strani novinari”.

Dragan Ilić dodaje da će se na takmičenju pojaviti igrači svih kategorija, a starosna granica za igrače ne postoji. Go, kao misaona igra, postaje još zanimljiviji posle najave da će na Olimpijskim igrama u Tokiju biti pozvani sport.

“Go je misaona igra, najstariji poznat sport koji se i danas igra po istim pravilima kako se i nekada igrao. Sama igra vodi poreklo iz Kine i danas ima status misaonog sporta. U Nišu postoji ozbiljna škola goa kroz koju godišnje prođe i preko 120 igrača”, kaže Ilić. “Škola goa u Nišu ima preko 300 mladih igrača, preko 30 vrlo jakih igrača i dva igrača, Nikolu Mitića i Dušana Mitića, koji spadaju u top 10 igrača Evrope”.

Na Međunarodnom takmičenju u Nišu će se predstaviti i novi sistem organizovanja turnira misaonih igara koji treba svima da olakša praćenje rezultata u svakom trenutku. U pitanju je “pametni sat” koji su osmislili učenici Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu, sa kojim su pobedili na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija Jugoistočne Srbije koje je nedavno održano u našem gradu.

“To je potpuno jedinstveno rešenje za vođenje turnira misaonih igara kao što su go ili šah. Ponudićemo đacima da na ovom turniru promovišu ovaj “pametni sat” i tako pokažu na koji način su unapredili organizaciju i praćenje rezultata na turniru”, kaže Dragan Ilić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button