U fokusu

GO PALILULA uklanja divlje deponije i uređuje zelene površine

U okviru planske aktivnosti održavanja zelenih površina i ulične higijene u Gradskoj opštini Palilula, radnici sektora čistoće i sektora zelenilo JKP Mediana, od 17-18.jula, uklonili su divlje deponije oko pijace Bubanj, u ulicama Gligorija Đaka, Jovana Babunskog, Stevana Sremca i Gavrila Principa do Rudničke ulice.

Po rečima inspektora iz grupe za komunalne poslove opštine Palilula, tri kamiona sakupljenog otpada i šuta je bilans ove aktivnosti. Uređen je i međublokovski prostor i javne površine oko Fakulteta zaštite na radu, opštine Palilula, Gimnazije „Svetozar Marković“ i Doma učenika.

Kao što sam i obećao našim građanima, činimo sve u granicama nadležnosti da se poboljša kvalitet života u naseljima naše opštine”, kaže Aleksandar Ždrale, predsednik opštine Palilula.

Ostvarena je saradnja sa JKP Mediana i Gradskim većem.

Nažalost, na teritoriji ove opštine svake godine nastane veći broj divljih deponija i rasutog otpada na javnim površinama.

“Potrebno u određenim intervalima devastirane površine očistiti i sanirati u cilju očuvanja i unapređenja životne sredine. Uputili smo apel građanima, kućnim savetima, da se poštuju pravila komunalnog reda, da se ne odlaže otpad van kontejnera, da briga o životnoj sredini postane sastavni deo svih nas. Zahvaljujući projektnim aktivnostima, kampanjama i dobroj saradnji sa nevladinim sektorom-EKOpolisom, na ekološkom obrazovanju stanovništva, u opštini Palilula je višestruko smanjeno izdvajanje za ove namene u budžetu, napomenuo je Ždrale.

Srbija bez deponija – to bi trebalo da bude slika Srbije, Grada Niša-opštine Palilula u susret otvaranju Poglavlja 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine i klimatske promene koje je, u pregovorima Srbije i EU, sledeće na redu.

Taj posao, međutim, nije nimalo lak, kažu eksperti, jer zahteva dobru pripremu, planiranje i značajna izdvajanja.

Olakšavajuća okolnost je što su postavljeni zahtevi iz Poglavlja 27, od svih 35 poglavlja, specifični, pa se mogu ispuniti u produženom roku, u narednih 25 godina.

Međutim, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, naša zemlja se nalazi na desetom mestu u svetu po smrtnosti građana od poslednica zagađenosti.

Za saniranje posledica zagađenja životne sredine vreme je na izmaku. (EKOpolis, D.Vidojković)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com