Društvo

GO Medijana uručila pomoć sedmočlanoj porodici koja se iz grada preselila na selo

Sanju i Miloša, roditelje petoro dece, Danice (9), Lazara (7), Ilije (3) i tromesečnih blizanaca Tare i Ignjata posetila je Ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić Tepavčević, sa predsednikom GO Medijana, Nebojšom Kocićem koji su im tom prilikom uručili  jednokratnu finansijsku pomoć, za 4. i 5. dete u porodici, u iznosu od 150 hiljada i 200 hiljada dinara, kao i prigodne poklone.

Porodica Jovanović Marković, odrekla se gradske adrese i preselila u selo Trupale kako bi njihova deca imala više prostora za igru i mirno odrastanje.

Podsetimo, Sanja je policijska službenica koja već 12 godina radi u Žandarmeriji, gde je i upoznala svog supruga,  dobitnica je najvišeg priznanja GO Medijana, Dukata, koje joj je uručeno u okviru obeležavanja slave GO Medijana, Sveta Petke, 27. oktobra ove godine.

“Uvek mi je bila želja da imam veliku porodicu, troje ili više, a to mi se i ostvarilo. Želeli smo da četvrto bude devojčica i dobili smo i devojčicu u dečaka, blizance Taru u Ignjata. Sada smo jedna velika porodica i to je naše najveće bogatstvo”, ponosno priča Sanja.

Kaže da je čuvati petoro dece mnogo lepo, ali ne i lako.

“Suprug mi je najveća podrška. Pored mame, pomažu nam dosta Lazar i Danica”, kaže Sanja i dodaje da će im ova finansijska pomoć i te kako značiti.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić Tepavčević ističe da je iz republičkog budžeta za ovu svrhu izdvojeno 87 milijardi dinara.

“Prava je sreća i blagoslov biti u domu ovakve porodice koja je najbogatija na svetu jer ima pet divnih anđela, petoro dece. To je slika Srbije koju želimo da imamo. Ovd se radi se o mladim ljudima koji su uspešni u svojim poslovima, što jasno pokazuje  da se i posao i roditeljstvo i te kako mogu uskladiti”, poručuje ministarka Kisić Tepavćević.

Porodica Jovanović Marković je prva porodica kojoj je opština Medijana dodelila pomoć za 5. dete u porodici, od početka 2023. godine, kada je i doneta odluka o ovoj vrsti finansijske podrške višečlanim porodicama.

Nebojša Kocić, predsednik opštine Medijana podsetio je da ova opština tradicionalno pomaže porodicima sa više dece.

“Imamo dosta četvroro rođenih beba tako da ćemo nastaviti i u buduće da podstičemo natalitet u našoj gradskoj opštini. Kada smo prvi put delili uniforme prvacima, bilo ih je 900, pa 950, zatim 1000, 1050 i ove godine 1150, što znači i da se delimično oseća naša pomoć, koja je nedovoljna, naravno. Trudićemo se da u skladu sa našim mogućnostima pomažemo i dalje”, ističe Koćić.

GO Medijana je peta opština u Srbiji po izdvajanjima za pronatalitetnu politiku. Komisija „Sveta Petka“ ove opštine odobrava sredstva za VTO i do skoro je bila jedina opština u Srbiji, koja ima fond za ove namene. Iz ovog fonda, stipendiraju se najbolji studenti sa područja opštine (12 meseci) i dodeljuju učeničke nagrade srednjoškolcima i osnovcima. Za svako treće dete u porodici, opština Medijana isplaćuje 120 000 dinara (12 meseci po 10 000), za svako prvo dete u nedelji, 10 hiljada.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com