Društvo

GO Medijana druga u Srbiji po efikasnosti registracije stambenih zajednica

Odluka o registracija stambenih zajednica u Republici Srbiji stupila je na snagu 12. juna 2017. godine, a u Gradskoj opštini Medijana prijem zahteva počeo je već 13.juna.

“Od tada pa do danas podnet je ukupno 731 zahtev, a obrađeno i registrovano stambenih zajednica 490. Inače, pretpostavlja se da na teritoriji Gradske opštine Medijana ima oko 1000 stambenih zajednica. Gradska opština Medijana druga je u Srbiji po efikasnosti registrovanja stambenih zajednica”, kažu u ovoj opštini.

Stambene zajednice svi građani će morati da prijave u nedavno oformljeni Registar stambenih zajednica pri Republičkog geodetskom zavodu, i pritom imenuju upravnika zgrada do kraja ove godine, u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada koji je usvojen krajem prošle godine.

zgrada1
Foto: Niške Vesti

Da bi stanari jedne zgrade i zvanično formirali svoju zajednicu, nepohodno je na prvom mestu da održe konstitutivnu sednicu stambene zajednice, gde su članovi skupštine sa pravom glasa vlasnici posebnih delova zgrade (stana ili poslovnih prostorija), koji biraju upravnika.

Za održavanje sednice je potreban kvorum od 50 odsto plus jedan glas od ukupnog broja vlasnika, a u slučaju da to nije moguće održava se ponovljena sednica na kojoj je kvorum jedna trećina od ukupnog broja vlasnika.

Sledeći korak, i ono što izaziva najviše polemike i nedoumica među građanima u vezi sa novim zakonom o stanovanju je – izbor upravnika. Upranvik može biti jedan od članova skupštine stambene zajednice, odnoasno jedan od vlasnika dela zgrade, a da bi bio izglasan potrebna mu je većina glasova prisutnih članova (50 odsto + 1 glas od ukupnog broja prisutnih vlasnika).

zgrada3
Foto: Niške Vesti

Kada je skupština stambene zajednice oformljena i upravnik izabran, potrebno je registrovati je u roku od 15 dana predajom neophodne dokumentacije.

Na osnovu uredno dostavljene dokumentacije za registraciju stambene zajednice, Odeljenje za imovinsko-pravne i stambene poslove opštine donosi rešenje o upisu u Registar stambenih zajednica. Rešenje o upisu konkretne stambene zajednice objavljuje se na sajtu Republičkog geodetskog zavoda. Za preuzimanje rešenja o upisu u Registar stambenih zajednica potrebno je izvršiti uplatu administrativne takse na rešenje koja iznosi 500,00 dinara, a uplaćuje se na broj žiro računa opštine.

Procedura je ista za sve opštine, zahvaljujući jednistvenom Registru stambenih zajednica koji je formiralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a kome građani mogu pristupiti kroz novu aplikaciju za elektronsku registraciju po jednošalterskom sistemu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com