Društvo

GO Crveni Krst obezbedila po 100.000 dinara porodicama koje su u požaru ostale bez kuća

Gradska opština Crveni Krst izdvojila je iz svog budžeta milion dinara kako bi pomogla porodicama koje su ostale bez krova nad glavom u stravičnom požaru u ulici Aleksandra Medvedeva u Nišu. Osim novčane pomoći, mnogobrojne kompanije su ponudile i donaciju u robi.

Predsednik GO Crveni krst Miroslav Milutinović precizirao je da će opština svakoj porodici pomoći sa po 100.000 dinara.

“Ovo je prva pomoć, a siguran sam da ćemo u dogovoru sa Gradom i dalje pomagati ovim porodicama. Znamo da se radi o ugroženim porodicama, da im je neophodan smeštaj, ja sam siguran da će Grad naći pravo rešenje na zadovoljstvo svih”, kazao je Milutinović.

Grad je već ponudio porodicama koje su živele u barakama u ulici Aleksandra Medvedeva i koje su izgorele u požaru stanove za socijalno stanovanje. Sa predlogom rešenja o privremenom smeštaju u stanovima za socijalno zbrinjavanje i uz plaćanje minimalnog zakupa, što je po zakonu jedino moguće, saglasila  se i većina članova socijalno ugroženih porodica.

Vesna Jović je izgubila sve što je imala. Zahvaljuje se opštini, a posebno predsedniku koji im se našao kada im je bilo najteže.

“Ja sam u pižamama izašla bez ičega. Nemam bolje od ovoga što su mi ponudili, nemam gde da odem, svima hvala”, kazala je Vesna Jović.

Ima i onih kojima predlog grada ne odgovara. Vesna Stojanović ističe da nije u materijalnoj situaciji da plaća zakup. Punih 45 godina je živela u stanu koji je izgoreo i kaže vratiće se tamo.

“Imamo zaostala dugovanja, plus bi morali da plaćamo stanarinu, za to zaista nemam novac. Ponudili su nam rešenje na dve godine, a šta posle, ponovo na ulicu. Mi možemo da konkurišemo za stanove u Majakovskog, ali i to nije sigurno da li ćemo da ih dobijemo. Razapećemo šatore i živećemo u šupama dok ne sredimo kuću u kojoj smo živeli”, kaže Stojanović.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović rekla je porodicama da je Grad mogao da im ponudi samo rešenja koja su u okviru zakona. Predložila im je da prihvate ovaj model, jer svakako porodice moraju negde da budu smeštene.

Da podsetimo, montažne barake u Ulici Aleksandra Medvedeva požar je zahvatio 8. aprila nešto pre 20 časova, a u gašenju je učestvovalo 18 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila i dve ekipe Vojske Srbije.

Prema rečima stanara, vatra je zahvatila barake nakon što se zapalio dimnjak u jednom od stanova. Kućice su izgorele u potpunosti, a 10 porodica ostalo je bez krova nad glavom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com