Kultura

Glumica druge festivalske večeri Tanja Pjevac, niko od glumaca u filmu “Da li ste videli ovu ženu” nije se poklonio niškoj publici

"Manja" je novosadski gerilski pokušaj

Tanja Pjevac je, po oceni publike, glumac druge večeri niških “Filmski susreta”. Tanja je dobila najveći broj glasova gledalaca za ulogu Snežane, majke devetnaestogodišnje Manje u istoimenom filmu koji je režirao Nikola Končarević.

Film govori o devojkci koja se, nakon razvoda roditalja, sa majkom seli iz Zrenjanina u Novi Sad. U sukobu je sa svima, ali ima i iskrenog prijatelja Slončeta koji ima bend i zaljubljen je u nju.

Pjevac je na konferenciji za medije u festivalskom pres centru kazala da je bila iznenađena time što je Končarević nju izabrao za ulogu majke Snežane, ali da se to vremenom pokazala kao dobra odluka.

“Mislila sam da glumački pripadam tom filmu, ali ne fizički. Međutim, Nikola je toliko insistirao na toj urabanoj ikonografiji i na našem glumačkom kontaktu, tako da sam u potpunosti skinula sumnju da li je trebalo da to radim ili ne”, kazala je Pjevac.

Prema njenim rečima, glumačka ekipa je u filmu morala da pokaže disfunkcionalnost jedne porodice, a istovremeno da u te porodične odnose unese dosta sadržaja i dramu majke.

“Pitala sam se da li to “prebacuje” do publike i mislim da “prebacuje”. Sinoć sam osluškivala publiku, i pored toga što je bilo kasno i što su ljudi već bili umorni od gledanja filmova, utihnuli su, ušli su u priču. Bilo mi je jako lepo sinoć kada sam videla da su se “vozali” kroz priču o tim isključivo lokalnim novosadskim momentima, kao da su se vozali kroz svoj grad. Mislim da im je prijala ta muzička podloga i ta odbrana urbane kulture”, istakla je Pjevac.

Ona je kazala da film “Manja” predstavlja “novosadski gerilski pokušaj” jer je do te mere uveo Novi Sad kao lik.

Novi Sad je, dodao je Pjevac, lik u filmu i svi su u interakciji sa gradom.

Sanja Ristić Krajnov koja u filmu glumi ulogu Cece je istakla da je Novi Sad uvek bio umetnički centar koji je iznedrio neverovatno mnogo grupa koje su ostavile veliki trag na domaćoj pank, har i rok sceni.

Sanja Ristić Krajnov

“To je jedan identitet grada koji je u ovom filmu itekako vidljiv i koji i dalje postoji. U filmu ima mnogo scena u delovima grada sa grafitima, ali Ceca je je jedan drugi Novi Sad, to je kontra ovoj priči, jer mi zaista živimo u više dimenzija”, izjavila je Ristić Krajnov.

Selektor “Filmskih susreta” Dejan Dabić je istakao da je film “Manja” zanimljiv, da na zanimljiv način predstavlja dramu unutar porodice i u pojedincu, a zanimljiv je i jer ima odličnu muzičku podlogu.

Pjevac je proglašena za glumicu večeri u konkurenciji glumaca u još dva filma – “Usta puna zemlje” Mladomira Puriše Đorđevića i filma “Da li ste videli ovu ženu”, Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

Na žalost, niko od glumaca u filmu “Da li ste videli ovu ženu” nije se poklonio niškoj publici kao što je to uobičajno, a predstavnika ovog filma nije bilo ni na današnjoj konferenciji za medije u festivalskom pres centru.

U filmu glume Ksenija Marinković, Isidora Simijonović, Boris Isaković, Aleks Elektra, Ivana Vuković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasa Đuričić i Radoje Čupić.

Po prvi put posle niza godina projekcijama filmova nije pristan i Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra, ustanove koja organizuje “Filmske susrete”.

Savić je uoči početka festivala doživeo srčani udar, a nakon kraćeg bolničkog lečenja, otpušten je na oporavak kod kuće.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com