Kultura

GLUMBAL mala scena za velike talente

Svako od nas može biti koristan i svako nosi u sebi talenat, bar neko zrno koje može da se razvije. Zato je važno da se otvaraju i mogućnosti, a sa njima i vidici i šanse. Tako se stvara srećnije i zadovoljnije okruženje.

GLUMBAL je niško udruženje koje radi na otkrivanju talenata iz različitih oblasti umetnosti. Nakon perioda čekanja da se u kulturi grada Niša desi čudo, rešili su da čudo naprave sami.

GLUMBAL u sebi povezuje Glumu, Likovnu Umetnost Muziku Bal (kao svečanost, ali i Bajku) A kao Akciju, Afirmaciju, Aktivnost, Aktuelnost, L kao Lutkarstvo… konačno, to je sve ono čime ćemo se na određene načine baviti. Aktiviramo se jer želimo da naš grad postane bogatiji za još jedno kulturno stecište i da našim sugrađanima ponudimo i neke nove edukacije, sadržaje i forme. u scenskom stvaralaštvu i interpretaciji, organizaciji kulturnih događaja, u izdavačkoj delatnosti (knjige i muzička izdanja)… Počinjemo novu epohu u stvaralaštvu“, navodi  Biljana Vujović Bajka dr dramske i audiovizuelne umetnosti.

Foto: Privatna arhiva

Pored brojnih edukativnih i kreativnih sadržaja, koje će realizovati u kako kaže “sobnom” prostoru, ponudiće i nešto što do sada Niš nije imao.

Pravićemo predstave za bebe koje jedino u takvom, sobnom  prostoru i mogu da se kvalitetno kreiraju i izvode. Naša gradska pozorišta nemaju takve mogućnosti, jer su njihove scene i velike i nebezbedne za bebe. Želimo istraživačke predstave, sa većom aktivnošću publike, nove forme, nove izraze, spajanje različitih medija. U našim institucijama, danas, sve nam je to neizvodljivo“, ističe Vujović.

Foto: Privatna arhiva

Školu glume vodiće dr Biljana Vujović Bajka, rediteljka, glumica, autorka. Audicija, za koju treba spremiti dve pesme ( poezija za decu, poezija za odrasle ) biće održana 20. februara od 20 sati, a mogu se prijaviti i svršeni glumci, nezaposleni, svi koji imaju scensko iskustvo bez obzira na uzrast. Prijavljivanje je putem email-a glumbal.nis@gmail.com na koji treba poslati svoj CV i fotografiju. Kandidati koji znaju da sviraju na nekom instrumentu ili pevaju imaće u startu poen više, poručuju iz GLUMBAL-a.

Ukoliko ima zainteresovanih i u trećem dobu, biće nam drago da sa njima radimo. Naše sredine su zatvorene i pune predrasuda što nije dobro. Suviše lako odbacujemo ljude u godinama i kvalifikujemo ih kao otpad, dok u Austriji postoji krilatica koja govori da “život počinje u šesdesetim”, ističe dr Vujović.

Foto: Privatna arhiva

Prostorije GLUMBAL-a su u ulici Todora Milovanovića br. 43.

Ko su članovi GLUMBAL-a?

Iako godinama nisu bili aktivni, udruženje i danas ima svoje stalne članove, koji će svako iz svog domena držati master klas polaznicima GLUMBAL škola. Reč je afirmisanim, ostvarenim i kreativnim ljudima, voljnim da svoje znanje prenesu i na druge.

Privilegija je imati u svojim redovima jednog Petra Božovića doajena dramske umetnosti, zatim tu je Nataša Veljković, čuvena pijanistkinja i vanredni profesor Univerziteta umetnosti u Beču, Tobias Stosijak redovni profesor violončela na Univerziteta umetnosti u Gracu, Nada Zeljić lektor, Snežana Božović menadžer, Biljana Miljković, dipl.ing. arhitekture; Joškin Šiljan ing.građevine i slikar, Branko Maravić dipl.slikar i operski pevač, Blagovesta Vasileva magistar scenograf; Vladan Marjanović novinar,  dr Milutin Đuričković profesor knjiženovsti, Igor Petrović dr filoloških nauka, Boris Haravan dizajner, Miona Vujović profesor violine u Gracu, Ljiljana Deere prevodilac i menadžer iz Londona … Spisak je zaista dug, čitava armija divnih kreativnih ljudi“, otkriva Vujović.

Istorijat GLUMBAL-a

Udruženje GLUMBAL osnovano je maja 2011. godine, a pamtimo ga po realizaciji jednog pozorišnog festivala. Više se nije moglo iz mnogo razloga.

Misija GLUMBAL Festivala bila je da niško pozorište poveže sa ostalim balkanskim teatrima. Konceptualno, festival je trebalo da bude pandan tradicionalnim niškim Filmskim susretima, sa ciljem da vrednuje samo glumačka ostvarenja, i da na taj način oba festivala promovišu grad Niš u grad glumaca. Realizovali smo prvi festival, ostalo je istorija“, objašnjava Biljana.

Prvi GLUMBAL Festival održan je 1. novembra 2011. godine. Sa promenom uprave Naronog pozorišta ideja da se nastavi tradicija festivala pala je u vodu. Sve do prošle, 2019. godine, kada je nova uprava započela novi visokobudžetni „balkanski takmičarski festival“. Promenili su koncept vrednovanja, nagrade su proširene na sve kategorije pozorišnog stvaralaštva, a promena je i u nazivu „Teatar na raskršću“ iako u susednoj Bugarskoj već decenijama, kaže, postoji festival sa istim nazivom, doduše lutkarskih pozorišta.

Čudna je ta „naša potreba“ da sve prethodno brišemo i negiramo! Zato stalno polazimo iz početka, večito tupkamo u mestu i, nažalost, ne stižemo nikuda“, naglašava dr Vujović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com