Kultura

“Glumački protreti” zabeleženi objektivom Vanje Kesera u Oficirskom domu

Izložba glumačkih portreta koja će večeras u 19,30 sati biti otvorena u Oficirskom domu u okviru pratećeg programa 54.Filmskog festivala glumačkih ostvarenja, biće pravo osveženje za ljubitelje umetničke fotografije i festivalsku publiku.

Glumci su do sada zabeleženi fotografskim objektivom uglavnom na pozornici dok im publika aplaudira, poklanjali se publici, primali nagrade ili prolazili crvenim tepihom. Trenuci su to koji čine istoroju Filmskog festivala koji traje duže od pola veka u zidinama niške Tvrđave, ali poduhvat koji je napravio Vanja Keser (22) je za svako pamćenje. Praveći zaokret u beleženju festivalskih trenutaka on je izabrao da mu modeli za, za sada savim drugačiji način predstavljanja aktera ovog festivala, budu glumci. Glumci viđeni objektivom Vanjinog foto -aparata u jednom sasvim drugačijem okruženju. Na fotografijama su oni ti koji koji se nalaze u centru i govore o sebi svojim poglednom, pokretom, mimikom vešto uhvaćenom u pravom trenutku.

Foto: Vanja Keser, privatna arhiva

Sa Vanjom Keser je teško razgovarati. Koliko god da je vešt sa foto-apartom, škrt je na rečima uz objašnjenje da najviše i najbolje govori svojim fotogafijama. I to je istana.

“Na ideju da uradim portrete glumaca došao sam prošle godine, ponudio sam ideju organizatorima i oni su prihvatili. Na izložbi se nalazi 20 portreta glumaca koji su se pojavili na prošlogodišnjem festivalu i koji su želeli da se slikaju, a uglavnom su svi pristali”, kaže Vanja. “Nisam imao baš previše vremena za rad, tek nekih pet minuta za svakog glumca, ali uspeo sam da uradim dvadesetak portreta”.

Jedan od zanimljivih podataka je i da glumci nisu znali da će nakon konferencije za novinare morati pred objektiv mladog niškog fotografa,ali su oni pristajali i na ovu avanturu, sasvim nov zadatak na Filmskom festivalu.

“Glumce sam slikao u dve varijante, retro o srno beloj, a ko će gde biti svrstan odredio je njihov dres kod u kome su se pojavili na konferenciji za novinare”, objašnjava Vanja. “Stariji glumci koji su se često pojavljivali na Festivalu bili su malo zbunjeni zahtevom koji sam im postavio, ali su pristajali da se neđu isperd fotoobjektiva i da poziraju. Svetozar Cvetković i Vlasta Velisavljević su bili odlični za saradnju. Mlađi glumci su, takođe, pristajali da poziraju za portrete i baš su bili posvećeni tome, a neki su želeli da se sve zavši što pre jer im se, recimo, žurilo da popiju kafu ili da malo pročaskaju sa kolegama sa kojima su se ovde na Festivalu sreli”, priseća se Vanja iskustava od prošle godine. “Sada kada vide ove portrete nadam se da će biti lakše ubediti ih da poziraju”.

Na ideju da uradi umetničke portrete glimaca Vanja Keser je došao gledajući kako se to radi u Holivudu gde je uobičajene umetničke fotografije sa glumcima naročito na festivalima ili posle dobijanja neke nagrade. Poželeo je da delić glamurozne holivudske priče prenese na niški Fimski festival.

“Portereti se teško rade. Tu je svaki pokret važan. Potrebno je vešto uhvatiti gest, mimiku ili pogled koji ocrtava karakter glumca koji je pred vama. Portret je priča o glumcu, o njegovom životu. Isto kao i kod portreta koji rade slikari, samo što objektiv ovde menja kičicu”, pokušava da dočara svoj rad Vanja.

Foto: Vanja Keser, privatna arhiva

Studijskim portretima glumaca Vanja Keser je spojio dve umetnosti, ili bolje rečeno stavorio nešto se može nazvati “umetnost u umetnosti”. Pažnju publike je privukao pa mnogi sa nestrpljenjem očekuju otvaranje izložbe, ali je on sam, kako je to činio i do sada, samokritičan. Ne krije da je sve moglo da bude i bolje jer im tu i propusta koje vešto oko fotografa može da prepozna, ali za publiku će to biti malo teže. No, veličina umetnika koji teži ka savršenstvu i ne može mu se pripisati sujetnost je i u tome da prizna nesavršensot na putu ka savršenstvu.

Izložbu fotografija ’’Glumački portreti’’ svi koji žele moći će da pogledaju u Oficirskom domu, a u istom prostoru i u isto vreme biće i izložba Vanjinog starijeg i iskusnijeg kolege Jovana Šurdilovića o prošlogodišnjim Filmskim susretima koji ovaj festival beleži svojim foto aparatom već 54 godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com