Društvo

Glumac Riki Nedović – kad priznanje demantuje poslovicu

Miroljub Nedović Riki glumac, dramski pisac, reditelj i producent, dobitnik je najvišeg priznanja grada Niša “11. januar”, za 2019. godinu.

Nedoviću priznanje pripada zbog velikog uspeha koji je postigao kao glumac niškog Narodnog pozorišta gde je od 1983. godine do danas, odigrao više od 100 uloga. Kao dramski pisac napisao je tridesetak komada koji su igrani na brojnim scenama u Srbiji i regionu, za šta je višestruko nagrađivan, navedeno je u obrazloženju Komisije za dodelu priznanja.

Foto: Arhiva Narodno pozorište Niš

Nedović je učesnik brojnih pozorišnih festivala sa kojih je poneo nagrade i kao glumac i kao reditelj i autor predstava. Nikada se ni sa kim nije takmičio za nagradu, već je, kaže, radio i radi samo ono što voli i ume.

“Izdobijao sam do sada grdne nagrade i u zemlji i u inostranstvu, ali nikad od grada. Drago mi je da je ovo priznanje demantovalo onu poslovicu nikad pop u svoje selo. Utoliko mi je draže da se neko setio da pohvali minuli rad od gotovo 40 godina. To je ozbiljna kilometraža na sceni, a bogami tu se nakupilo dosta i uloga i predstava u spostvenoj produkciji, pisanija, režiranja, nagrada”, rekao je za Niške vesti Riki Nedović.

Foto: Arhiva Narodno pozorište Niš

Aktivan ne samo na sceni Narodnog pozorišta, Nedović je svojim angažovanjem u Pozorištu mladih “Treća polovina” dao ogroman doprinos razvoju i očuvanju kulture grada Niša. Iza “Treće polovine” je 40 godina rada, 600 talentovanih mladih ljudi koji su tokom godina prošli kroz ovo pozorište, gostovanja, brojne nagrade i uspešne predstave. Poslednja, “Zana Zamfirović” za koju je tekst napisao Miroljub Riki Nedović, igrana je na nekoliko festivala, a na festivalima DOPS u Jagodini i “Lektirići ex Yu Fest” u Prokuplju, krajem prošle godine, osvojila nekoliko nagrada, između ostalog i za najbolji tekst.

Foto: Arhiva PM Treća polovina

Zahvaljujući entuzijazmu koji ga ne napušta, Riki Nedović sa svojom ekipom neguje alternativno pozorište “Scena off teatar”, koje je za 30 godina postojanja napravilo 25 sopstvenih premijera.

To je naša samohrana priča. To pozorište ja nazivam samohrano, zato što ni od koga nikada nismo dobili ni kintu. Sve sami radimo, od pisanja, režiranja, glume do marketinga”, naglašava Riki.

Foto: Arhiva Narodno pozoriste Nis

Osim pozorišta, opsesija Miroljuba Rikija Nedovića je i pisanje. Do sada je objavio nekoliko naslova, drama i komedija, antologije svaremene srpske drame, a jedna je prevedena na poljski jezik. Svakako najupečatljivije su knjige o Nišu, “Niš, Nišlije, niški” i “Abe Nišlije 1” i “Abe Nišlije 2” u kojima piše na staroniškom dijalektu.

Ja sam pre svega Nišlija pa sam se tako odredio i u pisanju. Pišem kao što govorim, što reče Vuk Karadžić. Danas je više nego ikad, potrebno čuvati taj staroniški dijalekt kao kulturnu nematerijalnu baštinu. Mnogi danas pišu na dijalektu, što je dobro, mada postoje i oni koji su se malo pogubili u tome jer govor starog Niša nije govor sela. To je mnogo lepo objašnjeno u knjizi “Govor Niša i okolnih sela”, ističe Riki.

Foto: Arhiva FacebookMiroljub Nedović Riki je učestvovao i u stvaranju dokumentarnog filma “Stari Niš-Moj Niš”, koji je producirao City marketing centar iz Niša.

Najveća podrška u svemu što radi mu je supruga Ivana, sa kojom osim kroz život, korača i scenama Narodnog, alterntivnog i Pozorišta mladih. Od pre nekoliko godina, u stopu ih prati kćerka Nađa Nedović Tekinder.

Foto: Print screen Belle amie

Pored Nedovića najviše gradsko priznanje pripalo je i direktoru Klinike za kardiovaskularne bolesti doc. dr Tomislavu Kostiču i ŽFK Mašinac, kao kolektivu koji je u 2019. godini obeležio značajan jubilej, 50 godina postojanja.

Pored povelje i statuete, nagrađenima je pripao i novčani deo od ukupno 500.000 dinara, koji će podeliti na tri jednaka dela.

Priznanje “11. januar” ustanovljeno je 1995. a dodeljuje se od 1996. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ako ovom “glumcu” treba dodeliti godišnju gradsku nagradu, onda je treba dati takođe i Parovima i Zadruzi, a ne da je deli sa tamo nekim kardiologom !
    Njegov prizemni doprinos kulturi i pozorištu mi je na žalost poznat. Muka mi je…

    1. Ne lupaj gluposti, Riki itekako zasluzuje nagradu a to sto ga ti znas samo po gangsterbajterima je tvoj nivo.

      Meni je problem sa samom nagradom koja se po definiciji dodeljuje za doprinose u MINULOJ godini a ne za zivotno delo. Oformiti posebnu gradsku nagradu za zivotno delo i dati je Rikiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com