Moja priča

Gitara u koju je utkana i tradicija. Orao i grb Srbije osnovni motiv

Kada je 1994. godine počeo sam da pravi skice za električnu gitaru u obliku orla, a zatim je i napravio, Negovan Jocić, pedagog iz Bele Palanke bio je vlasnik jedinstvenog instrumenta. Danas ih već ima nikoleko, i još jednu koju je dizajnirao, takođe u obliku orla, za koju kaže da bi trebalo da bude do sada najuspešniji model, jer je na njemu dugo radio i uspešno približio oblik gitare i oblik ptice. Nazvao je Aki 5.

 

„Imali smo gusle koje su rezbarene, pa tako na tom instrumentu možete da vidite orlove, zmije i druge životinje, odnosno taj instrument simbolizuje vezu između prošlosti i sadašnjosti. Ja sam upravo to pokušao. Međutim, veoma malo graditelja ima tih gitara. Jedan živi u Zaječaru, Aleksandar Dejanović, i on mi je uradio dve, tri gitare, ali Ilija Pavlović iz Smedereva koji je najbolji graditelj gitara u zemlji. Naravno moje gitare su karakteristične po izgledu, a taj izgled dočarava rezbar Mario Glamazić iz Kraljeva.“, rekao je Niškim Vestima Negovan Jocić.

Ovaj instrument Jocić je zaštitio i kod Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, a inspiraciju je dobio iz srpske tradicije, jer je prilikom izrade gitara korišćena identična ornamentika koja se koristi i prilikom izrade gusala.

„Razmišljao sam da bi možda mogli mi na našim prostorima da napravimo originalnu, uspešnu i kvalitetnu gitaru. Kada kažem na našim prostorima- mislim kako na Srbiju ali isto tako i na prostore bivše Jugoslavije. I kao po običaju, krenuo sam sam u istraživanju oblika uspešne gitare. Počeo sam sa skicama. Obratio sam od početka najviše pažnje na izgled i estetiku gitare. Na prvi pogled, to i nije tako složeno. Trebao sam uraditi gitaru u dve dimenzije, pošto je električna gitara uglavnom daska i parktično ta treća dimenzija (debljina daske) se podrazumeva. Međutim i posle nekoliko decenija nisam došao do takvog rešenja kada bih rekao- to je to- to je kraj, kao što se to dešavalo kod nekih drugih mojih ostvarenja koja sam imao“, iskren je Jocić.

Razmišljajući o nazivu za gitaru u obliku orla došao je na ideju da bi to mogao da bude interesantan naziv i lak za pamćenje, jednostavno- AKI.

„Napravio sam sa graditeljima gitara 4 modela gitare pod nazivom AKI i spremio sam u skicama i novi model pod nazivom Aki 5. Model Aki je pokušaj da se napravi nekakva originalna srpska i balkanska električna gitara u koju je utkana i tradicija.“, dodao je Jocić.

Skica najvnovije gitare

Njegova gitara privukla je pažnju srpske javnosti. Da je vide ili je drže u rukama imali su priliku poznati gitaristi, poput Tomi Emanuela, Točka, Vlatka Stefanovskog, Vladana Vučkovića Paje, Gorana Potića i drugih. Posebnu pažnju gitara je izazvala kod mlađih genearcija gitarista.

Izrada ovakve gitare košta nešto više od 1000 evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com