Društvo

Gimnazijalka iz Niša sa vršnjacima sa Balkana prezentacijom oduševila predsednika Nemačke

Niš je ponosan na posvećene profesore kao što je Milica Jovanović, koji svojim zalaganjem i trudom podržavaju darovite đake - tako sve nas na najbolji način predstave svetu! 

Mlada Nišlijka Angelina Cvetković učenica Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” i njena profesorka nemačkog Milica Jovanović imale su veoma zapaženo učešće na susretima profesora i učenika iz zemalja Zapadnog Balkana koji su nedavno održani u Tirani.

Tema radionice na susretima bila je “Moj grad i poteškoće sa kojima se susreću učenici u gradu gde žive” gde spadaju problemi sa zagađenim vazduhom, problemi u infrastrukturi i sve ono što se tiče svakodnevnog bitisanja.

Učenici su sa spremnim prezentacijama o svom gradu doputovali u Tiranu a onda su se sa profesorima u toku radionice pripremali samo predstavljanje pred predsednikom Savezne Republike Nemačke Frank-Valterom Štajmajerom.

Učenici su timski pred predsednikom prezentovali probleme u gradovima u regionu, svako je kratko predstavio svoj grad i uglavnom kako se ispostavilo zajedničke probleme. To je za predsedika Nemačke bila jedna kolažna prezentacija svih gradova učesnica u kojoj je Niš zahvaljujući ovim divnim Nišlijkama imao zapaženo mesto.

Učenica Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”, đak bilingvalnog nemačkog odeljenja, Angelina Cvetković, imala je veoma zapaženu prezentaciju, na odličnom nemačkom i engleskom jeziku o svom gradu. Pred veoma “strogom” publikom prezentovala je Niš i našu zemlju u najboljem svetlu i pokazala čitavom Balkanu kako naša mladost briljira znanjem gde god se pojavi.

Angelina Cvetković, učenica Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” i profesorka nemačkog na radionicama; Foto: privatna arhiva

Angelina je tokom trodnevnog  borakvka u Tirani  učestvovala i u timskom radu i spremanju prezentacije o problemima sa kojima se susreće i Sarajevo.

“Boravak u Tirani je bila privilegija i velika čast za mene, jer planiram da naredne godine upišem Političke nauke u Beču. Mislim da mi je ova radionica puno pomogla da spremnija i odlučnija nastavim svoje školovanje”, rekla je Angelina za Niške Vesti.

Ona uz osmeh dodaje da je u Tirani upoznala puno darovite i talenotovane vršnjake sa kojima želi da ostane u kontaktu jer su uvideli da mogu jedni drugima da pomognu prilikom razmene literature i saznanja. Puna utisaka vraća se svojim redovnim obavezama u gimnaziji uz saznanje da se naš rad i znanje ceni i poštuje i na drugim meridijanima.

Na susretima u Tirani učestvovali su profesori i učenici iz Sarajeva, Bara, Ulcinja, Prizrena, Skoplja, našeg grada i domaćini iz Tirane.

Učenici su svoje prezentacije i pripreme za prijem kod predsednika radili dvojezično na nemačkom i engleskom jeziku, što je omogućilo da dalje razvijaju jezičke kompetencije, nadograđuju timski duh, upoznaju jedni druge, razbijaju predrasude i steknu nova prijateljstva u celom regionu.

“Za mene kao profesorku nemačkog jezika bila je privilegija da možemo da učestvujemo na takvom skupu koji je organizovan na najvišem nivou. Mislim da je velika čast što smo kao jedina gimnazija iz Srbije imali priliku da učestvujemo na ovako velikom događaju”, rekla je za Niške Vesti Milica Jovanović, profesor nemačkog jezika Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”.

Ona dodaje da je ovaj događaj omogućio razgovor, razmenu mišljenja i iskustava  sa kolegama iz regiona o načinu izvođenja nastave i pripreme DSD međunarodnog ispita iz nemačkog jezika.

Bilo je reči i o problemima sa kojima se profesori svakodnevno susreću u skoro svim zemljama regiona. Oni su tako mogli da razmene brojne ideje i u budućnosti unaprede nastavu i udžbenike za svoje đake.

“Mislim da su susreti u Tirani za mene i moje kolege iz regiona uvod u dalju saradnju i razmenu isključivo dobrih stvari za naše učenike i to me posebno raduje”, ističe Jovanović.

Ovi susreti i sama radionica su deo projekta koji je podržan od strane nemačke organizacije ZtfA za širenje nemačkog jezika na Zapadnom Balkanu i RYKO organizacije za razmenu na prostoru Zapadnog Balkana.

Susreti u Tirani; Foto: privatna arhiva

Ovi susreti bili su i glavna tema nemačkih medija, gde je poseta i druženje sa predsednikom ostala zabeležena i na samom oficijalnom sajtu predsednika Savezne Republike Nemačke Franka-Valtera Štajmajera.

Niš je ponosan, ima posvećene profesore kao što je Milica Jovanović, koji svojim zalaganjem i trudom podrže darovite učenike a onda nas zajedno na najbolji način predstave svetu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com