Društvo

Gimnazijalci “Svetozara Markovića” najbolji u regionu

Učenici niške Gimnazije Svetozar Marković pobednici su regionalnog takmičenja  “mts app chalange” koje je održano u Banja Luci. Kao pobednici ovog dela Evrope oni će aprila boraviti u Portugaliji, Porto, gde će prisustvovati svetskom kongresu iz programiranja, sresti se sa vršnjacima iz celog sveta sa kojima dele ista ineteresovanja i vratiti se puni novih utisaka ali i novog znanja. Iskustvo koje će steći na ovom putovanju za njih je, kažu, od neprocenjive vrednosti.

Članovi pobedničkog tima su Jelena Pantić, Vuk Marković i Milan Radomirović. Svako od njih je imao svoj zadatak tokom izrade aplikacije, a njihov mentor je Marija Cvetković, profesor računarstva i informatike u Gimnaziji “Svetozar Marković”. Oni su bili tim “Augmentum”, a predstavili su se aplikacijom Starlight.

“Ove godine je mts organizovao deveto takmičenje za izradu mobilnih aplikacija. Takmičenje je održano  u Beogradu, a aplikacija koju su uradili našu učenici izabrana je među pet najboljih u konkurenciji 17 timova iz Srbije i 18 aplikacija”, kaže profesorka Marija Cvetković. “Tvorci ovih aplikacija predstavljali su Srbiju na Regionalnom takmičenju održanom i februaru u Banja Luci. Takmičilo se 15 timova iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a aplikacija učenika naše škole je izabrana za najbolju”.

Autori aplikacije kažu da uz njenu primenu može da se uoči nova realnost. Aplikacija Starlight omogućava da bilo gde, bilo kada, njen korisnik uredi svoju realnost dodavajući virtuelne objekte u prostoru, koji će ostati tu gde ih je neko ostavio kao da zaista postoje.

Foto: V. P.

 “Tako možete da uredite svoj poslovni lokal, muzeje, parkove, kuću i zabavite se sa prijateljima – i to sve u drugoj realnosti, a na vašem dlanu”, kaže Milan Radomirović koji je dizajnirao aplikaciju, ali radio je bazu podataka. “Aplikacija je dosta naprednija i primenljivija od ostalih aplikacija.Može se primeniti u arhitekturi ali i medicini, primera radi. Lica se skeniraju, ubacuju u bazu podataka i dodaju se informacije o njihovom zdravstvenom stanju koje kasnije mogu da se koriste”, objašnjava Milan.

Vuk Marković je prezadovoljan uspehom koji je njegova ekipa postigla i sa nestrpljenjem očekuje da se sretne sa vršnjacima iz drugih zemalja.

“Kao član tima  izuzetno sam zadovoljan ali i iznenađen pobedom koju smo ostavrili sada”, kaže Vuk. “Srećan sam jer se naš rad na platformi zaista isplatio”.

Njegovo mišljenje deli i  Jelena Pantić.

“Očekujemo u Portu veliki broj redionica na kojima možemo da usavršimo svoje znanje i da postanemo još bolji u onome što radimo”, dodaje Jelena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com