Društvo

Gimnazijalci i studenti u zajedničkoj ekološkoj akciji

Koliko je važno biti ekološki osvešćen i samostalno doprinositi uređenju i ulepšavanju životne sredine pokazali su studenti Filozofskog fakulteta u Nišu i učenici gimnazija “Stevan Sremac” i “Bora Stanković”. U dvorištu ovih gimnazija, na mestu koje je do nedavno služilo za gomilanje orpada, uskoro će izrasti platan, leska, šljiva, jasan i javor. Sve to zahvaljujući zajedničkoj akciji učenika i studenata koji su posadili sadnice.

Kako kažu, na ovaj način su želeli da pokažu da svako od nas može da pruži doprinos očuvanju prirode, ali i okruženja u kome provode dosta vremena i za koje bi trebalo da ih vežu najlepše uspomene.

Foto: Niške Vesti

“Na inicijativu studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta i parlamenta dve gimnazije koje su u neposrednoj blizini, došli smo na ideju da organizujemo zajedničku ekološku akciju. Ovo je akcija kojoj želimo da pokažemo koliko nam je važna životna sredina”, kazala je profesorka dr Natalija Jovanović, dekanica Filozofskog fakulteta.

Dodaje da su putem ove akcije želeli da pošalju poruku građanima da je briga za životnu okolinu važna i da se tiče svih nas, te da je ovo samo jedna u nizu akcija studenata i srednjoškolaca.

Direktorka Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”, Jelena Milošević kaže da nisu slučajno posadili pet sadnica.

 “Broj sadnica simbolično predstavlja pet decenija postojanja Filozofskog fakulteta u Nišu, ali isto toliko godina i dobre saradnje koju ova obrazovna ustanova neguje sa našim gimnazijama”, kazala je Jelena Milošević.

Gimnazijalci koji su učestvovali u akciji kažu da su ovakve akcije značajne pogotovo što je vazduh u Nišu jedan od najzagađenijih u Srbiji.

“Ovo je mali korak koji pravimo u nadi da će i drugi ljudi u Nišu, ali i širom zemlje dati svoj doprinos, pridružuti se i pomoći nam da dođemo do čistijeg vazduha i zdravije životne sredine”,  ističe Petar Mitić ispred učeničkog parlamenta Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”.

Vukašin Stojković, iz Učeničkog parlamenta Gimnazije “Bora Stanković” kaže da ako svako od nas zasadi po jedno stablo, učiniće mnogo za svoju okolinu. On ističe da su njegovi drugari ekološki svesni i da vode računa o očuvanju životne sredine.

Na kraju su istakli da su današnja akcija i druženje bili veoma inapirativni, te da u bliskoj budućnosti sigurno možemo očekivati još sličnih ekoloških inicijativa

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com