Društvo

Gimnazijalac iz Niša Miloš Krstić osvojio prvu nagradu

Miloš Krstić, maturant Gimnazije „9.maj“ u Nišu je sa ostalim članovima svoje ekipe sa kojima se sada prvi put sreo, osvojio prvu nagradu na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija „Poslovni izazov“  koje je održano u Leskovcu, a okupilo je 130 takmičara iz 30 škola i 14 gradova Jugoistočne Srbije.

Zajedno sa Milošem u Leskovcu su se takmičili i njegovi drugovi iz škole, Jovan Kitanović, takođe maturant ove Gimnazije kao i učenici trećeg razreda Žarko Golubović i Lazar Kulić. Oni su sada ostali bez zvaničnih nagrada, ali kažu da je uskustvo koje su stakli na takmičenju za njih više od nagrade i korak više da na narednom nekom nadmetanju u poslovnom izazovu budu i oni među nagrađenima. Za takmičenje je učenike pripremala profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Radulović.

Drugo mesto sa svojom ekipom na ovom takmičenju osvojila je Kristina Živković, maturant Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu, a pripremala se sa profesorkom geografije Tamarom Bogdanović.

Foto: Privatna arhiva

„Takmičenje u Leskovcu je posebno na svoj način i deca puno toga mogu da nauče na njemu“, kaže profesorka Ana Radulović. „Oni su se na takmičenju i pripremajući se za takmičenje sreli sa stvarnim životom. Nemoguće je da ih škola pripremi za vreme koje dolazi, a koje se tako brzo menja. Nemoguće ih je kroz školski program spremiti za to da se pronađu na tržištu, da odgovore konkurenciji. Svuda u svetu, kažu to istraživanja, važno je da deca kroz školovanje nauče 4 stvari, a to su komunikacija, kreativnost, kritičko mišljanje i kooperativnost. I upravo to su dobili na ovom takmičenju“.

Takmičari su imali zadatak da svojom idejom unaprede rad hotela. Da prezentuju svoju ideju i sve što uz to ide dobili su tri minuta. Timovi su sastavljeni od učenika iz različitih gradova i škola. Pobedio je tim u kome se nalazio Miloš Krstić sa svojom idejom.

„U timu sam imao drugove iz Bojnika, Kuršumlije i iz Medveđe“, kaže Miloš. „Sa zadatkom smo se sreli na samom takmičenju. Trebalo je da pomognemo hoteloma da postanu konkurentni na tržištu i povaćemo posećenost, odnosno da „obezbedimo“ veći broj gostiju“.

Ideja je bilo na pretek, ali jedna je bila najbolja.

„Naša ideja je bila da iskoristimo sobe u hotelu koje su bile spremne za renoviranje ili se uopšte nisu koristile“, dodaje Miloš. „Te sobe bi potom bile iskorišćeme za neki vid zabave. Naša ideja je bila da napravimo sobu iz koje bi gost morao da izađe za sat vremena, ali da bi pronašao izlaz mora da reši zagonetke koje mu budu postavljene. Sobe bi bile tematske, pa  i zagonatke koje vas vode do šifre za izlazak iz sobe“, objašnjava Miloš.

Milošev tim se sprema za Republičko takmičenje koje se održava februara.

Foto: Privatna arhiva

„Odlučio sam se za takmičenje jer volim izazove, mogu da upotpunim svoje znanje i vištine, a to znači i da brže dođem do novih ideja“, dodaje Miloš.

Za Jovana je ovo takmičenje bilo važno jer je želeo da vidi kako se nalazi u grupi kao timski igrač, ali i na koji način može da prezentuje svoje biznis odeje.

„Važan je javni nastup jer sigurnost koju pokažate tada i način da nekoga ubetite u nešto jako je važno kada želite da prodate svoju ideju“, kaže Jovan.

Žarko i Lazar smatrju da je ideja najskuplja stvar na svetu.

„Zapravo sve kreće do ideje, jer ako nema ideje, nema ni njene realizacije, nema tržišta, nema zarade“, kažu ovi mladi gimnazijalci koji se kroz preduzetništvo  sreću sa realnim životnim situacijama u svetu privrede i kapitalistićkog načina poslovanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com