Društvo

GIMNAZIJA „SVETOZAR MARKOVIĆ“ U NIŠU OBELEŽILA 65 GODINA RADA: Škola u čijim klupama sede genijalci

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu i predstavom koju su pripremili učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu završeno je obeležavanje  jubileja, 65 godina postojanja i rada ove škole. Akademiji su prisustvovale mnogobrojne zvanice iz grada, Školske uprave u Nišu, bivši i sadašnji profesori i učenici kao i gosti iz ustanova i institucija koje sarađuju sa školom. Na svčanoj akademiji je dodeljena i zahvalnica Olgi Dragojlović koja je bivši direktor ove škole i koja se na njenom čelu nalazila punih 12 godina. Zanimljiv je podatak da su mnogi profesori  koji sada preduju u školi nekada bili njeni đaci koji su se posle studija vraćali „svojoj fimnaziji“.

 

„Jako smo ponosni na sve što smo uradili do sada i sve što je škola uradila do sada, a ovu divnu predstavu đaci će publici pokloniti na Dan pozorišta i to je naša mala simbolika“, kazao je dr Marijan Mišić, direktor  ove niške gimnazije koja se svrstava u red najboljih škola ne samo u Nišu, već u celoj Srbiji. „Čitave  prošle nedelje gimnazija je imala aktivnosti koje je organizovao Učenički parlament, bile su to svečanosti mladosti, muzike, druženja i prijateljstva. Posetio nas je i francuski ambasador u Srbiji koji je sa nama obeležio deset godina bilingvalnog  odeljenja na francuskom jeziku“.

Vreme obeležavanja godišnjice rada je i vreme kada se „svode računi“, ali se prave i planovi za budućnost.

„Imamo puno planova za budućnost. Pripremamo se za međunarodnu maturu, za Festival „Nauk nije bauk“ , ali se pripremamo i za prijemne ispite koji nas očekuju sredinom godine“, kaže dr Marijan Mišić.

Gimnazija „Svetozar Marković“ ima tu čast da su u njenim klupama sedele ličnosti čija se imena sada izgovaraju sa ponosom, koji su dali doprinos u gotovo svim oblastima javnog života, koji sa ponosom pronose ime škole na svim svetskim meridijanima i nalaze se na važnim funkcijama obavljajući posao za koji su se obrazovali.

„Gimnazija je u septembru pokrenula program Alumni klub i nadam se da ćemo do iduće godine uspeti  da prikupimo imena svih onih koji su u ovoj gimnaziji učili i radili, da stupimo u kontakt sa njima i ponosimo se njihovim imenima“, dodao je Mišić.

Sumirajući rezultate Gimnazije tokom ovih 65 godina dr Marjan Mišić kaže da je siguran da su puno svi naučili, da su grešili, ali najvažnije  je to da su svi sačuvali entuzijazam i optimizam za budućnost i da je siguran da će i u budućnosti radititi isto tako dobro kao do sada.

Gimnazija „Svetozar Marković“ ima čime da se pohvali. U njenim klupama sede najbolji mladi matematičari i fizičari u Nišu, Srbiji ali i svetu što su dokazali velikim brojem medalja osvojenim na svetskim Olimpijadama. Škola od „malih nogu“ brine o mladim talentima jer u svom sastavu ima i odeljenja sedmog i osmog razreda ta darovite učenike koja pohađaju deca iz svih niških osnovnih škola, pa i škola u regionu. Poslednjih desetak godina ozbiljne rezultate postižu učenici iz bilingvalnih odeljenja na engleskom i francuskom jeziku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com