Obrazovanje

Gimnazija „Svetozar Marković“ postaje škola od nacionalnog značaja

Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu uskoro će postati škola od Nacionalnog značaja, kazao je ministar prosvete Mladen Šarčević tokom boravka u Nišu, koji je ovom prilikom sa načelnicom Nišavskog upravnog okruga Draganom Sotirovski i predsednikom Skupštine grada Niša Radetom Rajkovićem, posetio ovu gimnaziju gde je razgovrao sa profesorima i učenicima.

 

„Više razloga je zbog čega sam odabrao Gimnaziju „Svetozar Marković“ za današnju posetu, a jedan od njavažnijih je svakako taj što se ona nalazi među najboljim gimnazijama ne samo u Nišu već i u većem delu Srbije. Danas sam im otkrio jednu malu tajnu, da će ova gimnazija zajedno sa kragujevačkom vrlo brzo postati i gimnazija od nacionalnog značaja jer su ispunili sve kriterijume koje su pre dve godine ispunile Matematička gimnazija u Beogradu i Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu“, kazao je Šarčević.

 

On je dodao, da Gimnazija „Svetozar Marković“ ostvaruje visoke rezultate u matemitici i fizici godinama unazad, radi projkete, poklanja veliku pažnju obuci mladih ljudi.

 

„To je jedna od tri gimnazije koja ove godine kreće sa programom Međunarodne mature koji predstavlja najviši nivo gimnazijskog obrazovanja ili srdnjoškolskog u svetu“, objasnio je minsitar Šarčević. „To zapravo znači da su dobili ugled, a sa ugledom ide i sve drugo, i novac i pare za projekte, organizovanje međunarodnih obuka i sve drugo. Kada postanete ugledni i međunarodni profesor vi možete na dve godine ili godunu da provedete u inostranstvu, a onda da se vratite u svoj grad“, kazao je Šarčević.

 

Pre posete Gimnaziji „Svetozar Marković“ ministar prosvete Mladen Šarčević posetio je i OŠ „Učitelj Tasa“ gde je održao sastanak sa aktivima direktora osnovnih i srednjih škola. Obišao je i učenike osmog razreda koji su radili probni završni test iz matematike.

 

„Redovna onlajn nastava je završena do kraja maja i od 1.juna škole su za osmake organizovale probni završni test. Matura je sada unapređena, testovi imaju kodove po kojim se radi digitalni pregled. Pregled testova je takođe potpuno digatalizovan“, kazao je Šarčević i dodao, da se na ovaj način povećava bezbednost testova i testiranja, naglašavajući da će za dve godine osnovci testove polagati digitalnim putem preko kompjutera.

Boravak u Nišu ministar prosvete Šarčević završio je na Prirodno-matematičkom fakultetu gde će uskoro početi izgradnja nove lamele kako bi fakultet dobio više prostora i nakon višegodišnjeg čekanja iselio svoje laboratorije sa Filozofskog fakulteta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. ministar je lepo rekao da ce postati skola od nacionalnog znacaja “vrlo brzo” sto znaci negde u periodu od godinu-dve do nikad….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com