Društvo

Gimnazija „Svetozar Marković“ institucija godine

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić“ – mladima od srca donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti institucija godine dobije Gimnazija „Svetozar Marković“ iz Niša, njima se nagrada dodeljuje „za izvanredne rezultate na polju razvoja i promocije nauke i obrazovanja“.

Komisija je donela odluku da dodeli i tri specijalna priznanja i to: Ani Kitić, studentkinji doktorskih studija na Mašinskom fakultetu u Nišu, Nikoli Kostiću, učeniku osmog razreda osnovne škole „Učitelj Tasa“ i Jeleni Tomašević, učenici Gimnazije „Kreativno pero“. To je u Gradskoj kući saopštio Jovan Milić, idejni tvorac Nagrade i student master studija Mašinskog fakulteta.

Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu osnovana je 1. septembra 1954. godine. Svoju delatnost je najpre obavljala u objektu u kome se nalaze dve niške Gimnazije u Voždovoj ulici. Međutim, već 1966. godine se seli u prostorije doma učenika srednjih škola. Učenici i profesori ove škole svake godine organizuju festival nauke „Nauk nije bauk“, zahvaljujući kome je Grad Niš postao nadaleko poznat i zahvaljujući kome veliki broj ljudi poseti Niš.

Opšte je poznato da učenici ove škole postižu izvanredne rezultate na brojnim takmičenjima, poput onih iz fizike, informatike, filozofije i sl, a u obrazloženju se posebno ističe pozitivna energija profesora ove škole, koji i sami učestvuju u brojnim projektima.

Tri specijalna priznanja za mlade i inspirativne ličnosti

Ana Kitić, jedna od najboljih studentkinja na Mašinskom fakultetu, Jelena Tomašević, učenica Beogradske Gimnazije, koja je ovog leta odsekla svoju kosu i donirala je devojkama koje boluju od raka dojke i Nikola Kostić, učenik osmog razreda OŠ „Učitelj Tasa“ u Nišu, dečak koji stvara čuda u programskim jezicima

Ana Kitić; Foto: privatna arhiva

Ana Kitić, je trenutno na doktorskim studijama na Mašinskom fakultetu. Drži vežbe studentima mlađih godina studija, a godinama je proglašavana za najboljeg studenta u generaciji, bila je stipendista Ministarstva omladine i sporta.

Nikola Kostić; Foto: privatna arhiva

Nikola Kostić, učenik je osmog razreda osnovne škole „Učitelj Tasa“ u Nišu i predstavlja primer pravog kreativnog dečaka pred kojim je budućnost. Godinama je snimao različite klipove na internetu, postao je poznat po brzini sklapanja Rubikove kocke, a trenutno se bavi programiranjem. Poseban doprinos njegovom razvoju u sferi IT industrije dao je i Hari Roberts, google developer, koga je upoznao na konferenciji ITKonekt, održanoj u aprilu ove godine u Nišu.

Jelena Tomašević; Foto: privatna arhiva

Treće specijalno priznanje dodeliće se Jeleni Tomašević, učenici Gimnazije „Kreativno pero“ u Beogradu. Njena odluka da ovog leta odseče svoju kosu i donira je onima kojima je potrebna, je gest koji pokazuje njenu unutrašnju zrelost. Posebno ističemo da je Jelena vođa protesta „Fridays for future“ u Beogradu, a pored toga je predstavljala Srbiju na olimpijadi iz robotike.
Njima će priznanja biti uručena na Ceremoniji uručenja Nagrada „Svetislav Milić“ u petak, 15. novembra u 12h na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Nišu.

Podsetimo, objavljivanjem dobitnika Nagrade „Svetislav Milić“ u ovim kategorijama, zvanično je završena nedelja objavljivanja dobitnika za ovu godinu. Organizatori pozivaju sve nominovane i neke nove klince da se već 2020. godine prijave za ovo priznanje, a da do tada vredno rade na ličnom usavršavanju.

Ove godine, nagrada u oblasti ličnost godine neće biti dodeljena, ali će biti uručena specijalna priznanja.

https://www.youtube.com/watch?v=NHl_8kt6NB8&feature=youtu.be

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com