Kuhinjica

Gijomov recept za hrskavu rolovanu ćuretinu sa ajvarom i sirom

Kuvajte kod kuće kao u luksuznom restoranu - Francuski šef osmišljava recepte za period izolacije

Francuski šef i dobitnik Mišelin zvezdice, otkriva tajne svojih recepata koje možete da pripremite kod kuće

Gijom Iskandar, francuski šef koji već neko vreme radi u elitnom beogradskom restoranu Langouste, rešio je da pozove ljude na odgovorno ponašanje u vreme korona virusa, a i prvi put u svojoj karijeri osmislio recept inspirisan namirnicama koje svako od nas može da nađe u supermarketu i jednostavno pripremi kod kuće.

„Mislim da svako od nas može i treba da pomogne onako kako ume. Ja ljude usrećujem hranom. Kad to ne mogu da radim u restoranu, sa namirnicama koje sami gajimo ovde u Srbiji, onda ću se prilagoditi.”, objašnjava Gijom, koji je pre osmišljavanja menija za Langouste obišao Balkan kako bi istražio sve namirnice koje rastu na ovim prostorima, ali i tradicionalne načine pripreme jela. „Ostajem pri tome da treba da se hranimo u skladu sa podnebljem na kojem živimo Kuhinja Balkana je vatrena. Moja je preporuka da tako onda i treba da se hranimo kad god možemo. Hrskava ćuretina s ajvarom i sirom recept je koji je inspirisan Karađorđevom šniclom, koja je ovde dosta popularna”.

-Gijomov recept za hrskavu rolovanu ćuretinu sa ajvarom i sirom-

Potrebne namirnice:

200gr kornfleksa

2 jaja

1 kafena kašika mlevene ljute paprike

4 parčeta od po 200 gr ćuretine

2 crna luka

4 velika lista kiselog kupusa

200 gr ajvara

80 gr starog kravljeg sira

160gr kajmak

20 gr svežeg začinskog bilja

80gr brašna

Priprema:

Sitno iseckati luk i pržiti ga polako na maslinovom ulju. Kada se ispži dodati ajvar, pa nastaviti lagano kuvanje još 3 do 4 minuta. Potom skinuti s vatre i ohladiti. Kada se ohladi ajvaru dodati sitno seckan sir.

Istucati meso, začiniti solju i biberom, rolovati s masom od ajvara i zatvoriti krajeve sa čačkalicama.

Ulupati dva jaja žicom. Kornfleks izmešati sa crvenom slatkom paprikom. Nakon toga uvaljati pripremljeno mesom sledećim redosledom: brašno – jaja – kornfleks.

Rolovanu ćuretinu držati u dubokom ulju na 160 stepeni oko 5 minuta. Servirati sa kajmakom i svežim začinskim biljkama, na lisci kiselog kupusa. Preporuka za prilog je pire krompir.

Foto: promo

Tokom perioda korona virusa, kako bi što više olakšao ljudima boravak kod kuće Gijom će na Instagram kanalu restorana Langouste @langousterestoran objavljivati recepte jednostavne za pripremu koju je osmislio ovim povodom. Naravno, sve uz haštagove #stayhome i #staysafe.

Prijatno!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com