Ekonomija

Geografski informacioni sistem doprineće boljem funkcionisanju i privlačenju investicija

Razvoj Geografskog informacionog sistema (GIS) Nišu će omogućiti jednostavnije skladištenje, čuvanje i razmenu podataka, poručeno je na sastanku Radne grupe za izradu GIS-a.

GIS će omogućiti povezivanje lokalne samouprave sa drugim lokalnim i republičkim institucijama, kao i bolju upotrebu resursa, bolju razmenu, analizu i obradu informacija, unutar jedne, ali i različitih institucija.

Takođe, doprineće i boljoj sinhronizaciji, planiranju, upravljanju i održavanju postojećih sistema.

“Primera radi sada imate, kada dođe do nekih havarija, kada je na primer pukla ovdovodna cev, da se kopa i kidaju komunikacioni kablovi ili toplovodi. Takve stvari više ne bi trebalo da se dešavaju nakon uvođenja GIS-a. Ali, takođe i neke druge stvari, kao što su dugovanja određenih građana prema određenim institucijama i onda dolaze sudski procesi u kojima se ispostavi da ti ljudi odavno ne žive na toj lokaciji ili su preminulli”, kazao je profesor Dejan Rančić, član radne grupe za GIS.

Geografski informacioni sistem značiće mnogo i potencijalnim investitorima, jer će im uštedeti vreme, ali i novac.

“Potencijalni investitor neće morati da gubi vreme za dolazak i obilazak samog terena, već će moći sa udaljene lokacije da dođe do svih neophodnih informacija kako bi doneo odluku da li će ulagati u lokaciju A, B, C ili D i videti koje su mu sve opcije na raspolaganju. Samo skraćenje tog vremena je nešto što će nas sigurno podići na lestvici kao grada koji jeste i inače priznat što se tiče investicija”, kazao je Ivan Pavlović i KLERP-a.

Grad sprovodi projekat Efikasno i efektivno upravljanje imovinom, zajedno sa Ćuprijom, kroz uvođenje GIS-a, koji finansira EU.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com