Društvo

General Simović: Srbija se brani istinom, ljubavlju, radom, znanjem, identitetom i tradicijom (VIDEO)

Proslava Dana Kopnene vojske i Dana pešadije

Komanda i jedinice Kopnene vojske vojnim svečanostima širom Srbije obeležile su Dan Kopnene vojske, Dan pešadije i Krsnu slavu Kopnene vojske Svetog velikomučenika, čudotvorca i pobedonosca Georgija – Đurđic.

U skladu sa realizacijom zadataka na terenu i u vojnim objektima, u jedinicama su na svečanim postrojavanjima pročitane čestitke, dodeljene nagrade i uručeni činovi pripadnicima Kopnene vojske koji su vanredno unapređeni. U Nišu je ovaj za Kopnenu vojsku najznačajniji datum, obeležen nizom aktivnosti.

U paraklisu Obnovljenja hrama Svetog velikomučenika Georgija u Komandi Kopnene vojske, održana je Sveta liturgija kojom je načalstvovao vikar Patrijarha srpskog Porfirija, Njegovo Preosveštenstvo Episkop lipljanski i vojni Dositej, uz sasluženje sveštenika Eparhije niške. Svetoj liturgiji prisustvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije i vojni sveštenici niškog garnizona. Nakon Svete liturgije, u Domu vojske – Niš, prazničnom bogosluženju, prinošenju i osvećenju slavskih darova i rezanju kolača prisustvovali su oficiri, podoficiri, vojnici i civilna lica Komande Kopnene vojske i garnizona Niš, na čelu sa komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem.

Delegacija Kopnene vojske koju su činili komandant Kopnene vojske, načelnik Štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Zoran Dragićević i komandant Treće brigade Kopnene vojske i garnizona Niš pukovnik Dragan Antić, u pratnji Vojnog orkestra – Niš, položila je venac na spomenik u parku na Trgu Kralja Aleksandra Ujedinitelja, u znak sećanja svim stradalim pripadnicima, koji su dali živote za slobodu Srbije i srpskog naroda.
Polaganju venaca prethodio je promenadni koncert Vojnog orkestra, na čelu sa dirigentom majorom Dejanom Đorđevićem, koji se kretao od Trga Kralja Milana, Obrenovićevom ulicom do Trga Kralja Aleksandra Ujedinitelja i zvucima popularnih vojnih marševa i koračnica ulepšao prepodne građanima Niša svih uzrasta, čime su na sebi svojstven način približili građanima obeležavanje Dana Kopnene vojske i roda pešadije, koje se slavi 16. novembra u sećanje na početak slavne Kolubarske bitke, jedne on najsjajnih stranica srpske vojne istorije.

Nakon polaganja venaca, u Domu vojske-Niš, pročitane su čestitke predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića, a oficirima, podoficirima, vojnicima i civilnim licima Kopnene vojske obratio se komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

Foto: Vojska Srbije

Komandant je tokom obraćanja izneo više istorijski i životno relevantnih činjenica, čime je podsetio prisutne na neprolazne vrednosti srpskih vojnika, ali i veličinu srpskog naroda.

Osvrnuvši se na žrtve naroda i vojske tokom Kolubarske bitke, u kojoj su rame uz rame u odbrani časti i srpstva učestvovali vojnici, seljaci i intelektualci, odao je priznanje i svim pripadnicima Kopnne vojske za koje je naglasio da im starešinski, bratski i očinski pruža i steže desnu ruku jer tokom angažovanja preventivno razmeštenih snaga nisu bili gordi, oholi i nezainteresovani, već strpljivi i jaki, spremni da budu hrabri i izvrše borbeni zadatak profesionaln i požrtvovano.

Ukazao je i da kao vojnici i građani moramo imati na umu da je strpljenje majka uspeha, a istorija najbolja učiteljica. Da nam kao narodu kultura sećanja nije jača strana, da nekultura zaborava nažalost jeste, ali da to sve možemo i moramo popraviti. Podsetio je da se mošti nekih od najvećih srpskih svetitelja i vladara ne nalaze u Srbiji, već u nama susednim zemljama, naglasivši kako bugarski narod poštuje Svetog srpskog kralja Milutina, dok se u Srbiji retko i pominje, a koji počiva u Sofiji, umesto u manastiru Banjska gde je bila kraljeva želja. Podsetio je i na junaštva i dela velikana srpskog naroda i istorije, vladara, državnika, vojskovođa, dobrotvora, lekara i trgovaca, koji su Srbiju i srpstvo zadužili svojim delima, ali se osvrnuo i na razmirice savremenog doba i slučajeve nesloge i zavade u porodici, razmirica među braćom i prijateljima i svim sitnim neslogama koje nas sprečavaju u duhovnom i životnom napretku kao pojedince, ali i kao narod i državu.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović; Foto: Vojska Srbije

„Srbija, uključujući privremeno okupirani deo njene teritorije Kosovo i Metohiju, ne brani se samo postojanjem Vojske, Policije i obaveštajno – bezbednosnih agencija. Srbija se brani: istinom, ljubavlju, radom, znanjem, identitetom, tradicijom. Time se sprečava zaborav, ko smo, šta smo i odakle smo u ovom hibridno-globalističkom svetu, čiji deo počiva na satanističko bezbožnim načelima”, istakao je general Simović.

Iskazao je želju da srpski i albanski narod na Kosovu i Metohiji žive u miru i poštovanju, kao što danas žive srpski i mađarski narod u severnom delu Srbije.

Na kraju govora, poželeo je svima u Srbiji mir i slogu, ali je ukazao da ako Kopnena vojska bude dobila zadatak, da se suprotstavi zlu silom, taj zadatak će biti izvršen.

Dan Kopnene vojske obeležava se 16. novembra u spomen na isti dan 1914. godine, kada je počela jedna od najznačajnijih bitaka u Prvom svetskom ratu i srpskoj vojnoj istoriji – Kolubarska bitka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com