Stari Niš

General rođen i preminuo na Sretenje: Po njemu jedna važna niška ulica nosi ime

Znameniti vojskovođa Milojko Lešjanin je srpski general koji je rođen i preminuo na Sretenje, rođeni Paraćinac.

General Milojko Lešjanin iz Paraćina, učesnik srpsko-turskih ratova i Srpsko-bugarskog rata, dva puta  je bio vojni ministar. Njegova zalaganja zaslužila su na desetine domaćih i stranih odlikovanja.

Lešjanin je rođen 15. februara 1830. godine u paraćinskom selu Lešje nakon 66 godina, na isti datum je i preminuo u Beogradu.

On je u Paraćinu i Ćupriji završio osnovnu školu. U Beogradu je završio četiri razreda gimnazije a već 1849. godine pridružio se vojsci, zatim upisuje novu Artiljerijsku školu, nakon  Vojne akademije usavršavanje nastavlja u Pruskoj. Lešjanin je zbog izuzetnih postignuća kasnije postao i profesor Vojne akademije. Ipak vojevanje mu je bilo draže, pa je 1876.  godine postavljen za glavnog komandanta Timočke vojske u Srpsko-turskih ratovima.

Ovaj Paraćinac, dva puta je bio i vojni ministar. U penziju je otišao 1888. godine sa mesta načelnika Glavnog generalnog štaba vojske, na koje je u međuvremenu treći put bio postavljen. Najviši oficirski čin generala dobio je u martu 1878. godine, nakon što je  krajem decembra prethodne godine Turke vojno primorao da potpišu akt o predaji Niša.

OSLOBOĐENjE NIŠA 1877. GODINE

2. decembra 1877. godine kneževina Srbija stupa u drugi rat s Turcima. Ona je ušla u rat sa novim uređenjem vojske koje je spremio pukovnik Sava Grujić. Obrazovana su pet korpusa: Šumadiski, Moravski, Timočki, Drinski i Javorski. Naša vojska je brojala oko 90.000 vojnika i oko 216 topova.

Glavni zadatak naše vojske bio je da oslobodi Niš. Srpska vojska prelazi u ofanzivu, napada Niš i posle višednevnih krvavih borbi na Ćurlinskim vinogradima, na Goričkim utvrđenjima, Viniku i Bubnju prinudi neprijatelja na predaju. Utvrđeni položaji turski na Viniku bili su: Komandir-tabija, Zuav-tabija, Anadol-Nizami-tabija. Posle pada Gorice 28. decembra 1877. godine koja je važila kao ključ Niša – bila je potpisana konvencija 6 predaji Niša noću između 28. i 29. decembra te godine. Akt o predaji Niša od naše strane potpisao je komandant moravskog korpusa pukovnik Lešjanin, a od strane Turaka komandanti grada Niša Halil i Rašid paša. Tako je nestalo petvekovnog tlačitelja i sa bedema Tvrđave za uvek skinut polumesec, da se više nikada ne pojavi.

Jedna od glavnih ulica u samom centru grada zbog svega ovoga nosi naziv generala Milojka Lešjanina.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. није рођени параћинац већ је рођен у селу лешје,отуд и лешјанин од имена села а презивао се јовановић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com