Društvo

Gde su kante za smeće?

Kante za smeće, koje su služile građanima Niša da u prolazu bace neki papirić, omot od čokoladica, bombona, praznu paklicu cigareta, polako nestaju. Na celom potezu Dušanove ulice, pa i Prvomajske gde se nalaze Umetnička i Muzička škola više ih nema, ukazuju sugrađani. Nadležni sa druge strane ističu da su one ili polomljene, ili ukradene i da dok se ne nađe novo rešenje njih neće ni biti.

U Dušanovoj ulici nema više kanti

Nabavka novih kanti trenutno nije u planu, rekao je Niškim Vestima gradski većnik Bratislav Vučković. On je dodao da mora da se nađe novo rešenje, jer postojeće kante za laki otpad nisu adekvatne.

“Ne odgovara ni visina na kojoj su postavljene, otvorene su pa je samim tim otpad bio izložen psima, građani ih nisu koristili za namenu za koju su postavljene, već su u tim kantama bacali kućni otpad. Otpad su svakodnevno odlagali i vlasnici lokala”, rekao je Vučković.

Iščupana kanta za smeće u Dušanovoj ulici

Gradski većnik je istakao da je formiran tim koji će biti zadužen da sačini konačni izgled mobilijara, što podrazumeva i stubove za rasvetu,  stubiće pored saobraćajnica, da proceni kakav oblik klupa treba da bude, pa i kanti za otpatke.

“Invensticiono će najverovatnije to moći da bude realizovano tek naredne godine. Trenutno nema jasne pozicije za nabavku”, kazao je Vučković.

On je podsetio da je Grad 2009. godine nabavio 3.000 kanti. Međutim kaže da je i tada ukazivao da one nisu bile adekvatne.

“Drugi gradovi u Srbiji imaju kante za otpatke koje sasvim drugačije izgledaju, imaju manje otvore, deo za pikavce i nisu fiksirane. One se okreću pa je i đubretarima lakše da ih isprazne. Naše kante oni prazne rukama, što je nedopustivo”, rekao je Vučković.

On se prisetio da su na početku u njima stavljane kese, ali su i to građani krali.

Nestala i kanta u Prvomajskoj ulici

I direktor JKP Mediana Dragoslav Pavlović ukazao je na nesavesno ponašanje građana kada je komunalni red u pitanju. U večernjim satima, uglavnom vlasnici lokala izbacuju đubre i stavljaju ga u kantama koje nisu za to predviđene. Rekao je da je ovo preduzeće u saradnji sa Komunalnom policijom krenulo u borbu protiv takvih pojava.

“Mi smo noćas obišli jedan deo grada sa ciljem da utvrdimo ko baca otpad na ulici, pored kanti, kontejnera, ili ih jednostavno zakači na banderu. Otvarali smo kese i po računima smo utvrđivali čiji je i dali nalog komunalnoj policiji da izrekne prekršajne prijave”, istakao je Pavlović.

Kaže da će se ove akcije nastaviti. Svako veče će proveravati ko baca otpad na mesta koja su javna površina.

Bandere okićene smećem, Dušanova ulica

Načelnik Komunalne policije Milan Đorđević potvrdio je da je komunalni red i javna higijena jedan od glavnih prioriteta. Komunalni policajci su i ranije sprovodili takve akcije, najčešće kod podzemnih kontejnera na Trgu Republike i kontrolisani su ugostiteljski objekti. Sada se kontrolišu i privatne kuće i stambene zgrade čiji stanari bacaju kese sa smećem u kantama za laki otpad.

“Sinoć, samo za dva sata, od 20 do 22 časa izrečeno je ukupno 16 prekršajnih naloga, 4 za pravna lica, 4 za odgovorna lica u pravnom licu, 7 za preduzetnike i jedna za fizičko lice. Kontrolisan je Obilićev venac, Dušanova i Voždova ulica”, kazao je Đorđević.

Foto: Niske Vesti

Kazne za javnu higijenu iznose 60.000 dinara za pravna lica, 20.000 za preduzetnike, 6.000 za fizička i odgovorna lica u pravnom licu. Pravna lica bi po odluci o javnoj čistoći trebalo da imaju i posude za komunalni otpad, da recikliraju svoj otpad, odnosno da razdvajaju papirnato od staklenog i plastičnog otpada.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Postovani,
    Lepo je ovo procitati, ja kao uredan gradjanin se slazem da sve trba kaznjavati da nam ovaj jos ne- evrpski lici na neso,
    Imam problem koji nemogu da sredim zbog birokratskog ponasanja, zalim se mesecima da mi vrate kantu za djubre koju su odneli a kanta koja postoji od moje kuce je udaljena da ti trba auto – koji ja nemam da bi odnela djubre, kaze gos,Slavko da nema uslove a kata je vec postojala.
    Komunalije u koje spada i iznosenje djubra revnosno placam,
    Lakse mi na dusi da se pozalim da ja sa 72 godine jurim kanu(srsmota)
    Nadam se razumevanju i pozdrav ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com