Društvo

Gde god nađeš zgodno mesto ti drvo posadi …

Grad sadi 90 sadnica hrasta lužnjaka za 18 posečenih kedrova

Pošumljavanje na teritoriji grada Niša nastavljeno je sadnjom hrastova lužnjaka u selu Trupale. Do kraja nedelje očekuje se sadnja ukupno 90 stabala kao zamena za 18 posečenih kedrova.

Sadnice je gradu doniralo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a akciju je podržala GO Crveni Krst, JP „Srbijašume“ i JKP „Mediana“.

Prvo stablo u Trupalu zasadila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Radujemo se svakoj akciji i mislimo da je ovo nešto što je neophodno našem gradu, s obzirom na to da smo na listi gradova sa zagađenim vazduhom. I ove, a i one sadnice koje smo sadili prošle nedelje, koliko toliko, našim sugrađanima će biti na korist”, kazala je Sotirovski.

Prostor koji je izabran za sadnju novih stabala je stanište retkih ptica.

Foto: A.P.

Na ovaj način smo hteli da tim pticama obezbedimo više prostora i našoj prirodi pomognemo da prodiše. To nam je bio osnovni cilj”, kaže Miroslav Milutinović predsednik GO Crveni Krst.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je prošle godine započelo akciju “Sad za budućnost” u okviru koje je donirano više od 600 sadnica širom Srbije. Gradu Nišu poklonili su ukupno 100 sadnica.

Hrast lužnjak ima posebnu simboliku. To je dugovečno drvo, simbol Slovena i ovog prostora, drvo značajno i zbog staništa koja želimo da napravimo za dobrobit ljudi, kao i zbog retkih ptica i životinja koje ovde žive. Nažalost, kvalitetnih staništa je i u svetu sve manje”, ističe Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Foto: A.P.

Hrasta lužnjaka nema mnogo u niškom kraju. Nema mnogo ni prostora za pošumljavanje u državnoj svojini, kažu u preduzeću “Srbijašume”.

Preduzeće “Srbijašume” na godišnjem nivou zasadi oko tri do tri i po miliona sadnica na oko 2500 hektara teritorije kojom gazduje. Potrebno je još oko 11 odsto kako bismo postigli potpunu pošumljenost”, kaže Igor Braunović , v.d. direktora ,,Srbija šume”.

Naredne nedelje grad će građanima podeliti određen broj sadnica, kako bi akcija pošumljavanja bila završena u roku koji predviđa prolećna sadnja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com