Kultura

Galerija savremene likovne umetnosti obeležava 53 godine postojanja

Galerija savremene likovne umetnosti Niš danas obeležava 53 godine rada i postojanja. Na inicijativu i uz podršku istaknutih kulturnih radnika i umetnika sa prostora bivše Jugoslavije, a na osnovu stručnog elaborata specijalne komisije Skupštine opštine Niš, na zajedničkoj sednici Opštinskog veća i Veća društvenih delatnosti od 9. Juna 1970. doneto je Rešenje o osnivanju Galerije savremene umetnosti u Nišu. Grad je time zauzeo značajno mesto na mapi kulturnih i umetnički centara tadašnje Jugoslavije. Za prvog vršioca dužnosti direktora imenovan je dr Lazar Trifunović.

Po osnivanju oformljen je Savet ustanove sa predsednikom Ivanom Tabakovićem (tada dopisni član SANU) i članovima: Ivan Vučković, Vesna Ilić, Dragan Кostić, Vojislav Dević, Ljiljana Slijepčević, Radoš Ignjatović, Živojin Miljković i Radmila Miladinović, prisećaju se u Galeriji.

„Puno rada, truda i entuzijazma tokom 53 godine postojanja bilo je potrebno da bi se ostvarili ambiciozni planovi koji su pored izložbenog, edukativnog i muzeološkog rada na visoko stručnom nivou , organizacije slikarske kolonije i saradnje sa srodnim ustanovama u svim republikama bivše Jugoslavije, predviđali i formiranje stalne postavke“, saopštili su iz GSLU.

Danas, Galerija predstavlja značajnu ustanovu kulture muzejskog karaktera, koja u Oficirskom domu, Paviljonu u Tvrđavi i Salonu 77 priređuje izložbe domaće i strane savremene umetnosti, kao i renomiranih stvaralaca dvadesetog veka.

Organizator je javne gradske manifestacije Likovna kolonija „Sićevo“, Grafičke radionice i drugih vidova rezidencijalnih programa. Zahvaljujući tome, kao i otkupima i poklonima umetnika , poseduje reprezentativnu kolekciju slika, grafika, skulptura, crteža, novih medija, koja se iz godine u godinu uvećava. Povremenim priređivanjem izložbi dela iz fonda u Nišu i drugim sredinama prezentuje je javnosti, a digitalizacijom trajno štiti i čini dostupnom za proučavanje.

Кao mesto učenja inovativnim pristupima u radu i komunikaciji sa publikom, osluškujući njihove potrebe i aktuelni trenutak, uz izložbe, edukativne programe, publikacije kustosi upoznaju javnost, posebno najmlađe, sa savremenim stvaralaštvom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com