Virus KoronaZdravlje

Galenika proizvela 372.000 tableta leka hlorokin

Galenika je proizvela 372.000 tableta leka hlorokin, koji se koristi u lečenju kovid-19 pacijenata. Te količine dovoljne su za potrebe naše zemlje,kaže direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Galenika je u kratkom roku uspela da se organizuje i da počne sa proizvodnjom, rekla je Sanja Radojević Škodrić za televiziju Pink.

“Lek je ključni lek u lečenju kovid pacijenata i već krajem februara našao se u terapijskim protokolima svih zemalja sveta. Koristi se za lečenje reaumatidnog artritisa i sistemskog lupusa. Sa pojavom pandemije sačekao nas je novi scenario, a to je zabrana uvoza od zemalja iz kojih smo regularno uvozili lek”, kaže Sanja Radojević Škodrić.

Ona kaže da je jedini izlaz bio sopstvena proizvodnja i Galenika je za kratko vreme uspela da uveze supstancu i proizvede lek.

“Leka sada ima sasvim dovoljno, sada možemo da se opustimo i da budemo mirni. Sada smo osigurani. Centralizovana raspodela svih lekova koji se koriste u kovid terapiji, uključujući i lek hlorokin”, kazala je Radojević Škodrić.

Kako je rekla, obezbedili su da sve bolnice dobiju kontinuiranu terapiju. Važno je da ne bude princip “ko pre do leka njegov lek”, naglasila je ona za televiziju Pink.

“Hlorokin se koristi u terapiji kod svih pacijenata koji ispunjavaju uslove za bolničko lečenje. Daje se na nalog lekara specijaliste i strogo kontrolisano kao i svi lekovi ima neželjene efekte. Nikako ne sme na svoju ruku da se uzima”, rekla je direktorka RFZO.

Govoreći o terapiji krvnom plazmom ona je rekla da to nije samostalna terapija, nikako se ne primenjuje izolovano, već u kombinaciji sa drugom terapijom. Podseća da krvnu plazmu mogu da daju svi koji su ozdravili, da je davanje dobrovoljno, a metoda bezbedna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com