Promo

Galaxy Travel vas vodi u obilazak „MALE SRPSKE SVETE GORE“

Srbija je zemlja bogate istorije i kulture. Na njenoj teritoriji nalaze se brojni manastiri, mnogi datiraju još iz ranohrišćanskog perioda. Narodi su se menjali, ali crkve i manastiri su ostali da svedoče o njihovoj istoriji.

Neretko, u nekim delovima Srbije, veći broj manastira skoncentrisan je na manjem prostoru.

Jedno od takvih mesta, na kome se nalaze ovi verski čuvari kulture našeg naroda, jeste Ovčarsko-kablarska klisura, koju zbog broja i važnosti manastira još nazivaju i „MALA SRPSKA SVETA GORA“.

Galaxy Travel, ne propušta priliku da Vas upozna sa kulturnim blagom naše predivne zemlje, zato su prirpemili izlete do manastira u „srpskoj Svetoj Gori“.

U dolinama između planinskih masiva Ovčara i Kablara, na samo 8 km od Čačka, probija se neprohodna klisura Zapadne Morave, duga 20 kilometara. Prepoznatljiva je po strmim, krševitim obroncima planina, meandrima Zapadne Morave i brojnim manastirima velike lepote, nazvanim Nova ili Mala srpska Sveta Gora.

Iako se ne zna tačno ni ko su osnivači ovčarsko-kablarskih manastira, niti kada su oni tačno podignuti, sigurno je da je prirodno okruženje klisure poslužilo kao nadahnuće monaškim zajednicama da se smeste u ovim prelepim, ali slabo pristupačnim predelima, najverovatnije već nakon Maričke bitke 1371. godine.

Putopisci 19. veka opisivali su ovaj predeo kao “pukotinu između stena” kroz koju prolazi reka. Retko gde je na tako uskom prostoru izgrađeno toliko manastira (XVI—XIX vek) kao u Ovčarsko-kablarskoj klisuri – po nekim tvrđenjima

Čak 25, ali je do današnjih dana sačuvano samo deset: Vavedenje, Preobraženje, Vaznesenje, Sretenje, Sv.Trojica, Jovanje, Uspenje, Nikolje, Blagoveštenje i Ilinje. Budući da pisanih tragova o ovim manastirima nema, koriste se predanja.

Lepota podarena od prirode, u novije doba, dopunjena je izgradnjom i dva veštačka jezera – Ovčar i Međuvršje.

O svim detaljima u vezi sa programom putovanja do ovog, zaista nestvarnog mesta, posetite poslovnicu Galaxy Travela u Hajduk Veljkovoj 37, pozovite ih na broj telefona 018 252858 ili potražite na sajtu www.galaxytravel.rs.

Pođite sa Galaxy Travelom i upoznajte prirodne i kulturne lepote naše zemlje!

GALAXY TRAVEL
Hajduk Veljkova 37 II – 4
018 252858
www.galaxytravel.rs
FACEBOOK 

 

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close