Društvo

Gala – najbolja studentkinja niškog Pravnog fakulteta

Volontira u Osnovnom sudu u Nišu, sprema se za put u Pariz gde će mesec dana boraviti na Sorboni. Paralelno je i prva godina na doktorskim studijama Pravnog fakulteta. Nedavno je bila među trinaestoro najboljih studenata niškog Univerziteta jer je Pravni fakultet i master studije završila prosečnom ocenom 9,92. U toku školovanja dobila je samo tri devetke, sve ostalo su bile desetke. Ona je Gala Bončić.

Gala Bončić je upisala Pravni fakultet, iako je to bilo iznenađenje za njenog oca, poznatog niškog advokata Bojana Bončića. Bojan je svoju ćerku video na nekom od umetničkih fakulteta, jer joj je od malena bila bliska fotografija, slikarstvo, a pisala je i pesme.

“Iako je bio po malo i razočaran mojim izborom, a mama me podržala, sada je tata ponosan”, priseća se Gala početka studiranja uz smeh.

 Za desetku se uče i fusnote

Pravni fakultet i master studije završila je u roku, trenutno je prva godina doktorskih studija i kako kaže, dala je nabitnije – Metodologiju pravnih nauka, što je uslov da bi se polagali i ostali ispiti. Sprema Upravno pravo i paralelno volontira u Osnovnom sudu u Nišu.

“Uskoro volonterski staž ističe i dolazi vreme da se polaže Pravosudni ispit”, kaže uz osmeh.

Povodom 52 godine od osnivanja niškog Univerziteta, Gala je bila jedna od trinaestoro nagrađenih studenata. Ove godine ona je izabrana kao najbolji student Pravnog fakulteta.

“Svakome ko se trudi i radi priznanje mnogo znači, makar bilo i neformalno, a kamoli kada dolazi od Univerziteta i Grada”, kaže.

U toku školovanja dobila je samo tri devetke, sve ostalo su bile čiste desetke. Dodaje i da nije bilo lako, posebno prve dve godine studiranja kada je bilo potrebno puno odricanja.

“Nemoguće je postići takav prosek bez učenja, jer se za desetku uče i fusnote. Vremenom naučite kako da učite, pa su mi poslednje godine studiranja bile lakše”, objašnjava Gala.

Takmičenja, simulacije suđenja i internacionalna priznanja

Galine potencijale su brzo uočili profesori Ivan Ilić i Darko Dimovski pa je, kako kaže, bila “skautovana” u tim studenata Pravnog fakulteta koji se veoma uspešno takmičio u Evropi.

Nakon regionalnog takmičenja u Subotici na kome su odneli pobedu, otputovali su u Strazbur gde su im protivnici bili studenti iz Skadinavije, koje su takođe pobedili.

Takmičenje je bilo simulacija suđenja na temu ljudskih prava i sloboda, a ceo tok morao je da se odvija na engleskom jeziku. Nakon ove pobede, niški studenti su, sa profesorom Dejanom Vučetićem, došli i do Oksforda.

“U Oksofrdu nismo imali značajniji uspeh, ali je to bio i neki splet loših okolnosti, jer smo za protivnike dobili najjače fakultete. U svakom slučaju je bio dragoceno iskustvo jer su tamo bili studenti iz celog sveta”, kazala je Niškim Vestima.

Poslednje takmičenje na kome je bila, predvodila je profesroka Anđelija Tasić, održavalo se u Beogradu i bilo je nacionalnog ranga, pred srpskim sudijama Ustavnog i Kasacionog suda. Pobeda na ovom takmičenju omogućila joj je studijsko putovanje u Brisel.

Planinarenje i manekenstvo

Planinarenje je otkrila kada je bila u težem periodu studiranja. Odlazak u prirodu bio je odmor od knjiga i ispita.

“Iz prirode kupim pozitivnu energiju, a izbacujem stres i sve negativno. Planinarenje sam otkrila slučajno, a sada gotovo svake nedelje idem. Nije poenta osvajanje vrhova, već opuštanje. Najviši vrh na kome sam bila je Trem. Vrlo često me i ne interesuje gde tačno idemo, bitno je da sam u prirodi i sa ljudima koji zajedno sa mnom dele ljubav prema prirodi”, kaže mlada devojka.

Osim što je pametna, Gala Bončić je i lepa, pravi manekenski tip, pa ne čudi saradnja sa poznatom modnom kreatorkom Nevenom Kragić.

“Posebno mi je bilo drago što se radilo o niškom brendu, ta linija se zove “Flama” i  na poziv Nevene Kragić pristala sam da učestvujem. Još od srednje škole sam bila angažovana u nekim spotovima, ponosna sam na učešće u spotu niške grupe “Eyot”. Nije mi to neki hobi, ali ponekad baš uživam i u tome”, objasnila je.

Foto: Jovan Gojković

Put na Sorbonu

Put Francuske Gala će krenuti 1. jula i na Sorboni će biti mesec dana. Kaže da će pohađati Školu kontinentalnog prava.

“Mesec dana ćemo, kolega i ja, slušati predavanja i na kraju polagati pet ispita. Predavanja i polaganje su na engleskom jeziku. Tu ćemo se, osim sa građanskim pravom, upoznati i sa intelektualnom svojinom, autorskim pravima i upravnim ugovorima, što je meni jako važno za doktorske studije, “ objasnila je.

Diploma koju će dobiti nakon što položi ovih pet ispita je u rangu mastera i dodaje da joj najteže pada činjenica da mesec dana neće biti u Nišu.

Avio kartu za ovaj put platila je Fondacija “Zoran Đinđić”, a pomoći će i Sekretarijat za obrazovanje Grada Niša.

Planovi A, B I C

“Planovi  A, B i C se redovno smenjuju (smeh). Nisam sigurna, znam da volim  pravnu nauku i njome ću se svakako baviti. Vidim lepotu i u advokaturi, profesuri  i sudstvu. Svaka od njih ima i dobre i loše strane, ali mislim da bih mogla predano da radim bilo koji od tih poslova”, zaključila je Gala Bončić, najbolji student Pravnog fakulteta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com