Društvo

Francuzima prija sok od “Oblačinske višnje”

Oblačina ima više od 2000 hektara pod višnjom, svako domaćinstvo u ovom kraju bavi se višnjom. Ubrana višnja čak  90% količine završi u izvozu, proizvodžači kažu bolje bi bilo da je obrađenu izvoze zaradili bi više. Veliki uspeha ove sorte zahteva zaštitu imena porekla, zadruge iz Oblačine već su u postupku.

 “Usled uspeha Oblačinske višnje ona je počela da se širi i u druge karajeve naše republike, tako se mešala sa ostalim sortama a mi smo hteli da zaštitimo upravo nju. Zato smo ušli u postupak zaštite imena porekla. Decembra lane dobili smo potvrdu iz Ministarstva poljoprivrede  iz Zavoda za intelektualnu svojinu da je elaborat za zaštitu imena porekla “Oblačinka iz Oblačine” usvojen i da će prva godina ova 2017. biti ona kada ćemo prvi put imati zaštićemo ime poreko”, kaže Dušan Miladinović direktor Zemljoradnička zadru „Oblačinska višnja“.

Ova zadruga osnovana je 2010. godine, ima 43 zadrugara i 95 kooperanata. Godišnja proizvodnja višnje je 600 tona višnje i 300 tona šljive.

Različita hemijska i naučna istraživanja dokazala su da je naša višnja najkvalitetnija, sa ovim sertifikatom ima prohodnost ne samo u zemlji već i u Evropi ”, kaže Sobodan Todorović, predsednik Skupštine ZZ „Oblačinska višnja“.

Prerada višnje je još jedna delatnost kojom se bavi ZZ “Oblačinska višnja”. Ova zadruga ove godine kreće sa proizvodnjom suve višnje i šljive, koja treba da odgovori zahtevima tržišta.

Ono na šta su posebno ponosni članovi ove zadruge jeste proizvodnja organske višnje koja će se izvoziti u Francusku. Francuzi će organsku višnju iz Oblačine da koriste za proizvodnju soka. Čitav ovaj projetak podržao je počasni konzul Francuske u Srbiji Saše Miljkovića i francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Vlada Srbije raspoložena je da podrži osnivanje nove zadruge u Oblačini ali i revitalicaciju postojeće, rekao je nedavno ministar bez portfelja Milan Krkobabić prilikom posete Merošini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com