Kultura

(FOTO) Izložba “Dijalog simbola i portreta” otvara prostor za inovacije i drugačija tumačenja

Otvaranje izložbe "Dijalog simbola i portreta" zakazano je za 6. februar u 19 sati u galeriji Art55.

Naslov izložbe je zasnovan na susretu poetika i umetničkom dijalogu. Iako različita, dva pristupa pronalaze duboku povezanost preplitanjem suptilnih vizuelnih elemenata. Ovaj odnos je zasnovan na ispitivanju vlastitih misaonih stanja, istraživanju afiniteta, emotivnih aspekata dela, komunikaciji a manifestuje se kroz jedinstveno umetničko iskustvo i definisanje vizuelnih simbola. Iako ukazuje na interesovanja za univerzalne teme, sinergija između dva različita umetnička izraza otkriva i osnažuje individualne umetničke stavove i koncepte, otvara prostor za inovacije i drugačija tumačenja.

“Zajedničke godine iskustva na studijama osnov su aktuelnih istraživanja i našeg kontinuiranog dijaloga.Nit koja povezuje naša dva izraza proitiče iz prirodne, ljudske potrebe za razumevanjem emocija pa su simboli na izloženim delima zapravo most između ličnih osećanja i univerzalnih poruka a portreti način da se te poruke prenesu, budu prepoznate i shvaćene”, ističu autori.

O autorima:

Jelena Simić, rođena 1995. godine u Blacu. Školovanje je započela pohađanjem srednje Umetničke škole u Nišu u periodu od 2010 – 2014. godine. Kao učenik Umetničke škole učestvovala je u mnogim volonterskim organizacijama. U želji da nastavi svoje usavršavanje, 2016. godine upisuje Fakultet umetnosti u Nišu u klasi profesora mr Bratislava Bašića. Master studije završila je u roku 2021. godine. Nakon završenih master studija, upisuje i doktorske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.  Trenutno je doktorand druge godine pod mentorstvom dr um. Anice Radošević Babić.

Nikola Milanov, rođen u Nišu 1995. godine. Diplomirao na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, na odseku -Slikarstvo, u klasi profesorke Katarine Đorđević. Pored izlaganja na brojnim izložbama, dobitnik je nagrade  za najbolju sliku na Osnovnim akademskim studijama slikarstva, Prolećni likovni salon ‒ prva nagrada na prolećnom likovnom salonu (nagrada samostalna izložba)i treća nagrada na likovnom konkursu Nušićijada (nagrada samostalna izložba).

Izložba je otvorena do 17. februara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com