Politika

Forum žena „Niš, moj grad“ : Osnivanje Foruma za zaštitu muškaraca dovelo bi žene u još teži položaj

Najava visoke funkcionerke SPS-a o formiranju Foruma za zaštitu muškaraca je skandalozno, istakle su Jelena Barton predsednica Foruma žena „Niš, moj grad“ i Maja Veselić, predsednica resornog odbora za kulturu, turizam, informisanje I ravnomerno regionalni razvoj „Niš, moj grad“.

 

„Mi se oštro suprotstavljamo toj ideji jer osnivanje tog foruma dovodi žene u još teži položaj. Izjava visoke funkcionerke Sps-a je krajnje neprimerena u trenutku kada se broj žrtava nasilja nad ženama povećava“, rekla je Jelena Barton predsednica Foruma žena koalicije Niš, moj grad.

Podsećaju da je od početka ove godine ubijeno čak 20 žena i smatraju da svaka civilna organizacija treba da se suprotstavi toj ideji.

„Mi moramo da hrabrimo žene, a ne muškarce. Muškarci su jači pol, lakše se snađu od žena, nađu posao koji je dobro plaćen, i dovoljno su snažni da im podrška nije potrebna. Postoje situacije u kojima su muškarci žrtve ali su to sporadični slučajevi, i ne treba zbog toga generalizovati i zaštititi sve muškarce“, istakla je Barton.

Prema rečima Maje Veselić, predsednice resornog odbora za kulturu, turizam, informisanje i ravnomerno regionalni razvoj „Niš, moj grad“, najvažniji zadatak društva je prevencija.

„Edukacija, informisanje o tome kako prepoznati osobu koja je sklona nasilju, a sve počinje od vaspitanja i zdravog roditeljstva. Detinjstvo i odrastanje u toksičnom odnosu je podesno za nastajanje disfunkcionalnog ponašanja, koje prerasta u nasilje. Bitno je napomenuti i drugu stranu, ulogu žrtve koja se podjednako ogleda u načinu odrastanja. Osobe koje nisu u stanju prepoznati „alarme“ ili „signale“ ili ih vide, ali odluče svesno ili nesvesno da ostanu u takvom partnerskom odnosu, da li je ispravno nazivati žrtvama?

Možda je njihov izbor ostajanja korisno dublje istraziti i sprečiti ponovne. Tema se tiče svih nas i moramo zajedno, sa velikom ljubavlju i strpljenjem koračati u novo zdravo društvo“, zaključila je Veselić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Kolika GOMILA stereotipno seksističkih izjava od strane- žena!!! Zašto to i muškarcima nije potrebna zaštita i da se neko zauzme i za njih?? Koliko je već bilo objavljenih slučajeva gde muževi trpe i psihičko i fizičko zlostavljanje od strane svojih supruga/partnerki- ali se o tome uglavnom ne priča od sramote i zbog primitivnog mentaliteta! Ove dve nek si nadju pametniju zanimaciju a SPS treba da se stidi što su u njihovim redovima!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com