Društvo

FORUM: Visoki računi za grejanje u Nišu su eksperiment

Niški Centar za zaštitu potrošača Forum saopštio je da su visoki računi za grejanje u Nišu posledica eksperimenta Ministarstva energetike pod nazivom “naplata grejanja prema utrošku”.

U saopštenju se navodi da je grejanje u Nišu skuplje nego u Beogradu, iako se za grejanje koristi isti energent.

Razlika je u tome što se grejanje u Nišu obračunava po utrošku, a u Beogradu po kvadratnom metru, kažu u Centru za zaštitu potrošača “Forum”.

“Za stan od 84 kvadrata u Beogradu u opštini Palilula decembarski račun iznosio je 9.327 dinara. Za stan površine 79,4 kvadrata u Nišu, takođe u opštini Palilula, za isti mesec račun za grejanje iznosio je 23.528 dinara. Ova uporedna analiza ukazuje da je u Nišu grejanje 2,5 puta skuplje nego u Beogradu iako se za grejanje koristi isti energent a razlika je samo u načinu obračuna cene grejanja, jer se grejanje u Nišu obračunava po utrošku a u Beogradu po kvadratnom metru”, navodi se u saopštenju Centar za zaštitu potrošača “Forum”.

U Forumu podsećaju da su, kada je počela debata o prelasku na naplatu po utrošku, zahtevali da se prvo stvore uslovi za primenu tog modela, odnosno da se najpre izvrši izolacija zgrada, uspostavi energetska efikanost i da se u svim stanovima ugrade uređaji za kontrolu odnosno kalorimetri ili delitelji toplote.

“Naš zahtev nije uvažen uz izgovor da se zakoni moraju poštovati. Međutim, da se zakoni ne moraju poštovati dokaz je to da grad Beograd i dalje vrši naplatu grejanja po kvadratnom metru a ne po utrošku”, ističu u Forumu.

Na ovaj način primenom evropskih normi bez analize uticaja na njihov život, građani Srbije postaju žrtve brzopletog donošenja zakona, dodaju u Centru za zaštitu potrošača.

“Zbog toga tražimo da predlog svakog nacrta zakona prati i analiza uticaja primene tog zakona na život građana Srbije kao i da se za svaki predlog zakona zatraži i mišljenje odgovarajućih stručnih organa i organizacija. Očekujemo donošenje adekvatnih mera i odluka, kako bi svi građani Srbije imali jednak tretman u pristupu uslugama od opšteg ekonomskog interesa, i kako daljinsko grejanje ne bi bilo privilegija bogatih”, kažu u Forumu.

U Centru podsećaju da Gradska toplana postoji od 1973. godine odnosno 44 godine, ali da su zahtevi građana za isključenje sa sistema daljinskog grejanja bili nepoznanica sve dok se nije prešlo na naplatu utrošku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Neznam zašto su komentari koje sam napisao izbrisani, kome nisu bili po volji, mada je sve naposano tačno. Samo da vas potsetim na neke od članova Ustava Republike Srbije. U članu 50 Sloboda medija stoji “U REPUBLICI SRBIJI NEMA CENZURE.” ovo ste prekršili Isto i PRAVO NA OBAVEŠTENOST Član 51 “Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju.
    To što Niški centar za zaštitu potrošača ne poznaje materiju o kojoj je u članku izneseno jasno je da isti nije u stanju da nikog zaštiti za nezakonitu naplatu grejanja, jer gradske vlasti odobravaju falsifikovane cenovnike toplane, sa kojim korisnici kupuju dve grejne sezone godišnje a fiksni deo ne koristi Toplana već Gradska uprava i to je DRUGI SKRIVENI POREZ NA IMOVINU STANA;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com