Društvo

Forum mladih naučnika ugostio ekspediciju iz Meksika

Prva tehnička škola “Milutin Milanković” u saradnji sa Ambasadom Meksika u Beogradu i humanitarnom organizacijom “Nađi Raula”, organizovala je tradicionalni Forum mladih naučnika. Svečano otvaranje foruma bilo je danas od 11 časova u Velikoj Sali Univerziteta u Nišu.

Forum su svečano otvorili Nj.E. Marko Antonio Garsija Blanko, Ambasador Meksika u Srbiji i Darko Bulatović, Gradonačelnik Niša.

Forum se organizuje s ciljem da se mladima prikažu pravi uzori današnjice, a to su mladi naučnici. Pokrenut je na inicijativu Jovana Milića.

“Želimo da privučemo mlade i da im pre svega predstavimo prave idole a to su svakako ovi sjajni mladi ljudi koji su došli u naš grad.” istakao je Milić.

Ambasador Meksika u Srbiji, Marko Antonio Garsija Blanko rekao je:

“Veoma smo srećni što smo danas ovde i što ćemo podeliti sa studentima i učenicima iskustva studiranja u Meksiku. Jako su bitne sve kulturne i prosvetne aktivnosti u ovoj i u svim drugim državama jer mladi stručnjaci danas traže nova tržišta ali takođe i državama je potrebno da imaju svoje dobre stručnjake” poručuje ambasador Meksika.

Đorđe Ogrizović, najbolji mladi naučnik sveta i jedan od panelista na četvrtom Forumu mladih naučnika, poručio je mladima da budu uporni i istrajni u svojim ciljevima i da je uspeh zagarantovan.

Foto: Niške Vesti

Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde. Uvek se radujem kada dođem u Niš jer je moja prva nagrada iz istorije je upravo vezana za ovaj grad, gde sam je i osvojio. Titula najboljeg naučnika jeste laskava ali mislim da imam još prostora da napredujem i jednog dana budem i najbolji u okviru nekog tima.” kaže mladi naučnik.

Ispred lokalne samouprave govorila je Marina Kostić, sekretar Sekretarijata za obrazovanje grada Niša, koja je naglasila da će Grad i u buduće podržavati ovakve akcije i ideje.

“Današnji događaj okuplja učenike srednjih i osnovnih škola kao plan da se ulaže u njihov talenat i potencijale. Da neka znanja pokupe u inostranstvu ali sa tendencijom da nam se ponovo vrate i da grade svoju budućnost upravo u Srbiji.” 

Otvaranju Foruma prisustvovali su i predsednik gradske opštine Crveni Krst Miroslav Milutinović, ali i učenici osnovnih i srednjih škola kao i studenti sa nekih fakulteta Univerziteta u Nišu. Domaćin ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika je Meksiko, a ambasada ove zemlje je podržala održavanje ove manifestacije posvećene mladima i nauci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com