Društvo

Formirano Udruženje akcijaša regiona Niš

Tokom protekle nedelje u prostorijama Omladinskog Saveta Niša, formirano je Udruženje akcijaša regiona Niš, kao sastavni deo Saveza udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije. Za predsednika Udruženja akcijaša regiona Niš je izabran dr Dragan Topisirović, dugogodišnji omladinski aktivista i komandant mnogih radnih akcija. Inače, Udruženje akcijaša regiona Niš će ove godine obeležiti i 50 godina od osnivanja ORA „Niš“, najstarije radne akcije u bivšoj Jugoslaviji posle ORA „Sava“.

Udruženje je osnovano i da okupi i organizuje građane na ostvarivanju zajedničkih aktivnosti u cilju programa od javnog interesa putem radnih akcija i drugih oblika dobrovoljnog i volonterskog rada. Zahvaljujući tome doprinosi se sprovođenju politike odbrane kao i planova i programa razvoja sistema odbrane, sprovođenju aktivnosti u oblastima od značaja za odbranu, bezbednost i zaštitu, obučavanju građana za učešće u civilnoj zaštiti i sprovođenju mera zaštite i spasavanja,  razvoju i unapređenju naučnoistraživačke delatnosti kao i sistemu zaštite i unapređenja životne sredine.

Ovakva vrsta aktivnosti, radne akcije, oblici dobrovoljnog i volonterskog rada doprinose i razvoju i unapređenju kulture i umetničkog stvaralaštva, obezbeđivanju materijalne osnove za delatnosti kulture, zaštiti nepokretnog, pokretnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, održivom razvoju prirodnih bogatstava, odnosno resursa, ostvarivanju sistema zaštite prirodnih bogatstava, ravnopravnosti polova, negovanju tradicija oslobodilačkih ratova Srbije kao i zaštitu spomenika i spomen-obeležja oslobodilačkih ratova Srbije.

Doprinose sprovođenju nacionalne politike i nacionalne strategije za mlade i podsticanju mladih da se organizuju i udružuju i da učestvuju u društvenim tokovima, kao i razvoju i unapređenju sporta i fizičke kulture i sprovođenju politike i strategije razvoja informacionog društva.

Na Skupštini je pokrenuta radna akcija mladih „Ulepšajmo okolinu i uživajmo u njoj!“ sa ciljem promovisanja i stimulisanja kulture volontiranja mladih putem ekoloških radnih akcija u lokalnoj zajednici u kojima se mladi uz rad i kroz rad upoznaju, druže i izgrađuju ambijent međusobnog poštovanja i poverenja – postaju prijatelji.

Socijalizacija mladih će se na najbolji način ostvariti kroz druženje, kolektivni rad, učenje, zabavu, takmičenja, sticanje i razmenu novih saznanja i iskustava, kroz nova prijateljstva i ljubav, potvrđivanje talenata, spoznaju lične i kolektivne odgovornosti, upoznavanje drugih naroda, kultura i običaja, sagledavanje i uvažavanje različitosti. Mesta na kojima se ovakav vid socijalizacije najpotpunije ostvaruje su dobrovoljne ORA, volonterski kampovi Mladih istraživača, kampovi Izviđača, Ferijalaca, Gorana i slični oblici organizovanja mladih što će biti zadatak saveza i udruženja u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com