Društvo

Formirana Radna grupa za bioenergiju Nišavskog okruga

Na skupu o održivom korišćenju bioenergije u Nišavskom okrugu, održanom u organizaciji ENECA-e, formirana je radna grupa za bioenergiju čiji su članovi predstavnici lokalnih samouprava Nišavskog okruga, javnih i javno-komunalnih preduzeća i biznis sektora.

Događaj je održan u okviru projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ koji ENECA sprovodi uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), a koji finansira Ministarstvo za ekonomsku saradnju Savezne Republike Nemačke (BMZ).

Cilj projekta je promocija održivog načina korišćenja bioenergije u Nišavskom okrugu, kroz sveobuhvatni pristup zasnovan na formiranju radne grupe kao mehanizma formiranja bioenergetskih politika i ciljeva, povećanju regionalnih kapaciteta na polju održivog načina korišćenja bioenergije, održivom načinu korišćenja biomase i povećanju svesti javnosti o održivom načinu njenog korišćenja.


Profesor Mašinskog fakulteta u Nišu, Goran Vučković je ovom prilikom prezentovao mogućnosti razvoja održivog tržišta bioenergije u Srbiji i predstavio primere dobre prakse kod nas i u inostranstvu. Tokom diskusije, predstavnici lokalnih samouprava Nišavskog okruga, javnih i javno-komunalnih preduzeća su identifikovali neke od izazova u ovom segmentu i najavili planove svojih poslovanja u ovoj sferi.


Sproveden sastanak je jedan u nizu skupova koje ENECA planira da održi kako bi kroz saradnju sa relevantnim zainteresovanim stranama izradili preporuke lokalnih politika za održivo korišćenje bioenergije u Nišavskom okrugu.

Preporuke lokalnih politika sadržaće mere i aktivnosti koje su članovi radne grupe istakli kao ključne i za koje smatraju da mogu doprineti razvoju efikasnog održivog načina korišćenja bioenergije u Nišu.

“U narednom periodu održaćemo još sastanaka i uraditi studiju na nivou Grada Niša, na osnovu koje ćemo prepoznati opštinu koja ima najveći potencijal za upotrebu biomase”, izjavio je Vladan Risantijević, ENECA.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com