Kultura

Formiran Savet festivala ,,Teatar na raskršću“

Počinju pripreme za septembar

Ukoliko epidemiološki uslovi budu naklonjeni Festival balkanskog kulturnog prostora, “Teatar na raskršću“, biće održan od 6. do 13. septembra 2021. godine.

Formiranjem Saveta i izborom koselektora, drugog po redu festivala, započete su pripreme ove jedinstvene kulturne manifestacije.

Savet drugog “Teatra na raskršću” čine istaknuti pozorišni stvaraoci Srbije i regiona: dr Duško Ljuština, menadžer u kulturi (Zagreb, Hrvatska); Vasilka Bumbarova, teatrološkinja (Sofija, Bugarska); Dejan Lilić, prvak drame (Skoplje, Severna Makedonija); Miloš Latinović, dramski pisac i književnik (Beograd, Srbija) i dr Miroslav Radonjić, teatrolog (Novi Sad, Srbija). U skladu sa pravnilnikom u Savetu festivala su i gradonačelnica Niša mr Dragana Sotirovski, turizmološkinja i direktor Narodnog pozorišta Niš mr Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog, koji je ujedno direktor i koselektor. Za koselektora jednoglasno je izabran prof dr Vlatko Ilić, reditelj.

O programskim aktivnostima i selekciji 2. Festivala publika će biti blagovremeno obaveštena, navedeno je u saopštenju niškog Narodnog pozorišta.

Prvi “Teatar na raskršću” održan je u martu 2019. godine. Po tradiciji i drugi je trebalo da počne na Dan niškog Pozorišta, 11. marta, ali je iz epidemioloških razloga odložen. Ukoliko ovaj put situacija bude povoljnija, drugo izdanje “Teatra” trebalo bi očekivati već u septembru”, kažu u niškom pozorištu.

„Teatar na raskršću“, višednevna kulturna manifestacija osnovana je sa ciljem da afirmiše sličnosti i razlike kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti kulturni prostor, Takođe, cilj je afirmacija Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti balkanskog kulturnog prostora, kao i razmena ideja i pozorišnih praksi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com