Društvo

Folklorni ansambli Srba iz dijaspore večeras u Narodnom pozorištu

“Rodu u pohode” naziv je koncerta na kojem će se predstaviti srpska kulturno umetnička društva iz zemalja u okruženju. Koncert je deo trodnevne manifestacije „Dani kulture i tradicije dijaspore u Nišu” koja se po prvi put organizuje u Nišu.

Učestvuje više od 100 učesnika, članova kulturno umetničkih društava iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije i Niša, a program u sali Narodnog pozorišta počinje od 19 časova.

Cilj manifestacije je, pre svega, povezivanje i zajedničko delovanje na polju očuvanja srpske kulture, običaja, jezika i nacionalnog identiteta, ali i prilika da naši sunarodnici koji žive daleko od matice, pokažu kako čuvaju naše zajedničko nacionalno bogatstvo”, kaže Miljko Petrović  rukovodilac Centra za kulturu i duhovnost “Vuk Karadžić” iz Niša koji je i organizator susreta srpske dijaspore.

Foto: Facebook privatna arhiva

Osnovna ideja manifestacije je da okupi mlade sprskog porekla širom sveta, koji će pokazati na koji način neguju svoju bogatu kulturnu baštinu, pokazati svoje umeće, sretnu stare i steknu nove prijatelje.

Svoje koreografije izvešće Srpsko kulturno umetničko društvo „Boško Vujadin“ Istočna Ilidža iz Sarajeva (Republika Srpska BiH), Ansambl narodnih igara i pesama „Đurđevdansko kolo“ iz Podgorice koji radi pri Mitropoliji crnogorsko primorskoj (Crna Gora), Srpsko kulturno udruženje „Taban“ iz Budimpešte (Mađarska) i Kulturno umetničko društvo „Branko Čajka“ Udruženja Srba i Makedonaca iz Tetova (Severna Makedonija).

Prvu manifestaciju krasiće svojevrsna smotra folklornih ansambala, ali naša je želja da na jednom mestu okupimo sve naše ljude iz dijaspore koji neguju neki vid umetnosti, čuvajući srpsku kulturu i tradiciju od zaborava. Bilo da je reč o ljudima koji pišu, pevaju, igraju, glume, istražuju srpsku zaostavštinu, svima su kapije Niša otvorene, a ako bude sreće i božje volje, siguran sam da će manifestacija zaživeti, ističe Petrović.

Foto: Facebook privatna arhica

Pokrovitelji „Dana kulture i tradicije dijaspore u Nišu – Rodu u pohode“ su Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za odnose s dijasporom i Srbima u regionu“, Grad Niš – Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj i projekte i Nišavski okrug, a manifestaciju su pomogli Turistička organizacija Niš i Biznis akademija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close