Kultura

Folklorci iz sveta oduševili Nišlije, selfiji “sevali” na sve strane

Defileom članova folklornih ansambala gradskim ulicama počeo je 12. Međunarodni studentski festival folklora. Festival je ove godine okupio učesnike iz devet zemalja sa svih meridijana, koji će do 20. jula, kroz igru, muziku i pesmu, predstaviti duh i tradiciju svog naroda.

Dok su folklorci prolazili Obrenovićevom ulicom nije bilo Nišlije koji nije fotografisao igrače iz Rusije, Indonezije, Bugarske….

Šareni kostimi sa Indonezije privukli pažnju mnogih Nišlija, ali je najviše interesovanja bilo za slikanje sa folklorcima iz Rusije zbog njihove živopisne nošnje. Mnoge Nišlije nisu odolele da sa njima zapavaju i zaigraju Kaljinku. Oduševljenja je bilo na obe strane. Mladi koji su stigli iz dalekih zemalja nisu mogli ni u snu da pomisle da će ih u Nišu dočekati sa toliko ljubavi.

“Ne mogu da verujem. Toliko ljubavi je svuda oko nas, svi žele da se slikaju sa nama, da zaigraju sa nama. I mala deca nas zaustavljaju i hoće sa nema da prošetaju. Ovaj grad, ovaj narod je pun ljubavi”, kaže gošća iz Rusije kojoj se ne razaznaje ime u galami oko njihove grupe gde se peva i igra Kaljinka.

Slično je i sa gostima iz Indonezije. Za naše podneblje neobični kostimi, neobični pokreti, neobična igra. Sve je neobično, samo su oni obični i kao da žive tu u susednoj ulici.

Defile je krenuo kroz Obrenovićevu ulicu od Dušanove, polako, jedva se probijajućo kroz špalir građana. Čuje se samo muzika, i škljocanje mobilnih telefona ili fotoaparata. Zastali sun a trgu kod spomenika Sremcu i Kalči. Tu je svaka grupa odigrala deo spleta kojim će se predstaviti na koncertu koji je od 20 sati održan na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. Prava fešta je nastala na centralnom gradskom trgu gde su se okupili svi učesnici festivala i okruženi građanima koji su pristizali sa svih strana ponovo zaplesali.

“Juče su naše Nišlije uživale u šarenilu nošnji iz devet zemalja sveta. Bilo je više od 300 učesnika koji su nam stigli iz Bugarske, Indonezije, Poljske, Meksika, Indije, Rusije, severne Makedonije, Slovenije inaše ansamble, Kulturno umetničko društvo „Svetozar Marković“, i KUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada. Prošetali smo Obrenovićevom ulicom , a zatim zajedničkim koncertom predstavili našim Nišlijama nesvakidašnju atmosferu na letnjoj pozornici u Tvrđavi”, kaže Dragana Petković, direktorka Studentskog kulturnog centra Niš.

Već narednih dana slično će biti i na ulicama Vladičinog Hana i Bele Palanke gde su planirani koncerti folkloraca.

“Koncerte ćemo organizovati u Ražnju, u Knjaževcu 18. jula, u Ćupriji 19. jula. Svi se radujemo i završnom koncertu , najsvečanijem koncertu tokom našeg međunarodnog studenskog festivala folklora koji ćemo upriličiti 20. jula”, dodaje Dragana Petković. “Imali smo priliku da naše folklorce predstavimo i rukovodstvu grada Niša i rukovodsrvu Univerziteta u Nišu. Upoznali smo ih sa turističkim potencijalnom našeg grada Predstavili im istorijske lokalitete . Nadam se da će i predstavnici opština u kojima folkloraši nastupaju, predstaviti sve lepote naše srpske tradicije, naše nacionalne kuhinje, narodne igre i pesme i običaje”.

Nišlije nisu krile oduševeljenje zbog ovog neobičnog susreta u Obrenovićevoj ulici.

“Svake godine sa radošću dočekamo folklorce iz celog sveta. Ovo je dobar način da se upoznamo sa kulturom drugih naroda, da vidimo kako njihovi mladi neguju kulturu i običaje, ali to može da bude i podstrek za naše mlade da i oni počnu da čuvaju našu tradiciju i običaje”, kaže Nišlijka Maja. “U tome je lepota ovog festivala, upoznavanje drugih kultura, razmena iskustava i nova poznanstva“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button