Kultura

FOLKLOR SE VRATIO U NIŠ: Koncertom na Letnjoj pozornici počeo Međunarodni studentski festival folklora

Svečanim defileom Obrenovićevom ulicom, a potom i velikim koncertom na Letnjoj pozornici u subotu je počeo 15. po redu Međunarodni studentski festival folkora, u organizaciji SKC Niš. Narednih dana ansambli iz sedam zemalja nastupiće u Ražnju, Beloj Palanci, Vladičinom Hanu i Knjaževcu, a potom će na zatvarnju ponovo zaigrati ispred Nišlija na Letnjoj pozornici.

Glavnom niškom ulicom sinoć se orila pesma i muzika koji su došli sa sedam različitih strana Amerike i Evrope. Ansambli iz Meksika, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije i Srbije pozdravili su Nišlije koje su, po tradiciji, sa oduševljenjem gledali svečani defile učesnika festivala.

Ansambli su se potom uputili ka Letnjoj pozornici, gde su ih gledaoci dočekali sa ovacijama i aplauzima.

Foto: SKC Niš

Festival je otvorila zamenica gradonačelnice Dušica Davidović, a publici su se obratili i prof. dr Nebojša Ranđelović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja, predsednik CIOFF Srbije Dragan Đorđević i direktor SKC Niš dr Predrag Jelenković.

Okrugli sto 2022 – Foto SKC Niš M. T

Ovom prilikom je predsednik CIOFF Srbije uručio sertifikat CIOFF international festival, čime je festival dobio najviši rang u organizaciji svetskih festivala folklora. Međunarodni studentski festival folklora je jedini u Srbiji koji je ovako rangiran, te je ovakvo priznanje Međunarodnog saveta organizatora festivala folklora i tradiocionalne kulture još jače utabao staze za naredne uspehe niškog festivala i stvaranje brenda.
Na samom početku koncertnog dela na scenu su izašli predstavnici svih ansambala i pod vođstvom umetničkog rukovodioca AFA „Oro“ prof. dr Slavoljuba Uzunovića, i svako u svom stilu, odigrali „Niško kokonješte“. Igri se pridružila i publika, pa je tako na početku festivala zaigrala cela Letnja pozornica.

Koncert – Otvaranje 2022 – Foto SKC Nis G. V (8)

Domaćini, AFA „Oro“, otvorili su festival „Čobanskim igrama sa Stare planine“, a zatim su nastupili svi inostrani ansambli, kao i dugogodišnji saradnici i prijatelji festivala – AFA „Svetozar Marković“ iz Kragujevca i AFA „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, a sve nastupe publika je pratila dugim aplauzima i podrškom.
Ovo je bio prvi u nizu koncerata koji se organizuju u okviru Međunarodnog studentskog festivala folklora, koji SKC Niš organizuje po 15. put. Narednih dana ansambli će nastupati u Knjaževcu, Ražnju, Beloj Palanci i Vladičinom Hanu.

Foto: SKC Niš

Kruna ovogodišnjeg festivala biće završni koncert na Letnjoj pozornici u sredu od 20.30 sati, a ansambli najavljuju nove atraktivne koreografije koje do sada nisu viđene u Nišu.

O VAŽNOSTI KULTURNE BAŠTINE I NA OKRUGLOM STOLU

Osim negovanjem kulture i tradicije kroz očuvanje igara i pesama, Međunarodni studentski festival folklora ove godine doprineo je i negovanju kulturne baštine razgovorom o ovoj temi na okruglom stolu „Nacionalno kulturno nasleđe – koren identiteta i začetak održivog opstanka“.

O kulturnom nasleđu govorili su Đurđijana Jovanović, predstavnica Ministarstva kulture i informisanja, Dragan Đorđević, CIOFF Srbija i prof. dr Slavoljub Uzunović, umetnički rukovodilac AFA „Oro“.

Pismom podrške festivalu, „Oru“ i Studentskog kulturnom centru Niš obratila se i predstavnica SANU-a Jelena Jovanović.

Na okruglom stolu učestvovali su i predstavnici svih ansambala, koji su podelili svoje utiske i impresije i o festivalu, ali i o njihovom viđenju očuvanja kulturne baštine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com