Zdravlje

Fizička aktivnost važan deo oporavka od korone

Fizioterapeuti Instituta „Niška Banja“ obeležili su Međunarodni dan fizioterapeuta. Ovogodišnja tema je rehabilitacija nakon kovida-19 i uloga fizioterapeuta u lečenju osoba obelelih od ove bolesti.

’Mi smo nastavili sa tradicijom, naši fizioterapeuti zajedno sa ostalim zaposlenima, obeležavaju Dan fizioterapeuta, koji je ove godine praktično morao da bude prilagođen epidemiološkoj situaciji. Njihova ideja je bila tad a pokažu one vežbe koje su značajne kod pacijenata koji su ili aktivno bolesni od kovida ili su preležali kovid.Činjenica je da je Institut u jednom periodu od marta do 11.juna funkcionisao kao Kovid bolnica’’- kaže dr Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta Niša Banja.

U Institutu je bilo smešteno 668 pacijenata koji su u tom periodu bili inficirani koronavirusom, tako da zaposleni imaju iskustva sa takvim pacijentima i njihovim lečenjem. Tu fizioterapeuti imaju značajnu ulogu jer omogućavaju da se pacijenti što pre oporave i da unaprede svoje zdravlje, i da se vrate normalnim aktivnostima.

Vežbe su važan deo oporavka od koronavirusa, ali moraju biti ciljane i dozirane, što zahteva izradu plana i programa lečenja za svakog pacijenta posebno. Fizioterapeuti su predstavili vežbe disanja, za zagrevanje, vežbe za jačanje mišića, vežbe hlađenja i istezanja mišića. Ove vežbe nakon kovida povećavaju kondiciju, jačaju mišiće, utiču na pravilan način disanja i održavaju balans u organizmu.

‘’Ciljevi obeležavanja ovog dana su isti, a to je da se ukaže na ulogu i značaj naše profesije u očuvanju zdravlja ljudi, da se na viši nivo sagleda fizioterapeutska struka i zastupanje profesije pred zakonodavstvima i ministarstvima, kako bi položaj fizioterapeuta bio što bolji u zdravstvenom sistemu. U čitavom svetu, obeležava se jedinstvo fizioterapeutske zajednice’’- istakla Jasminka Stojadinović, glavni fizioterapeut.

Fizioterapeuti su zdravstveni radnici, kvalifikovani stručnjaci koji ljudima pomažu da ostanu pokretni i aktivni kroz ceo život. Oni svojim znanjima iz različitih nauka pomažu pacijentima sa neurološkim, reumatskim, kardiološkim, respiratornim i drugim bolestima.
Vežbe koje su danas prikazali fizioterapeuti biće snimljene i dostupne svima na sajtu Instituta Niška Banja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com