Društvo

Finska iskustva za nišku ekonomiju i zaštitu životne sredine

 

Održivi razvoj, zaštita životne sredine, prečišćavanje otpadnih voda i kontrola zagađenosti vazduha glavne su teme o kojima su razgovarali ambasador Finske  Kima Lahdervit i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski prilikom njegove posete Gradskoj kući. Bilo je reči i o novim tehnologijama, digatalizaciji, povezivanju finskih i niških kompanija, razvoju cirkularne ekonomije, uvođenju aviolinija koje bi povezale Niš sa finskim gradovima. Sastanku sa ambasadorom Finske prisustvovao je i Vladislav Marjanović, član Gradskog veća resorno zadužen za privredu i održivi razvoj.

“Razgovarali smo o veoma konkretnim stvarima, o mogućnostima da se uspostave određene  aviolinije između Niša i finskih gradova, da njihove  određene kompanije dođu u Niš i započnu posao, a posebno me obradovalo to što Finska ima svetski poznatu kompaniju koja se bavi merenjem zagađenosti vazduha i što možda možemo narednih meseci o tome da razmišljamo. Dogovorili smo i prezentaciju da vidimo kako i na koji način mogu da nam pomognu kada su njihova iskustva u pitanju”, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Ona je dodala je Niš  spreman  da svim  investitorima koji dođu i zatraže bilo kakvu pomoć grad izađe u susret.

Foto: V.P.

Finske kompanije koje se bave cirkularnom ekonomijom u drugoj polovini ove godine održaće radionice u Nišu, ali i u drugim gradovima Srbije kako bi preneli svoja praktična znanja u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine.

“Tokom presedavanja Finske Evropskom unijom naši  prioriteti su bili održivi razvoj kao i bavljenje problemom klimatskih promena. I ako  više ne presedavamo EU naši prioriteti se nisu promenili i naš fokus  vezan za očuvanje životne sredine prvenstveno je vezan za kontrolu kvaliteta vazduha. Verujemo da to predstavlja početak rešavanja problema zagađenja  vazduha. Sa nama su danas i predstavnici ugledne  finske kompanije Vaisala zato što verujemo da finska  rešenja očuvanja životne sredine mogu da nađu primenu i ovde u Srbiji i da donesu poboljšanju u ovom sektoru”, kazao je ambasador Finske.

Tokom posete Nišu ambasador Finske je posetio i Naučo tehnološki park.

Foto: V.P.

“Inovativne, napredne, tehnologije i digitalizacija predstavljaju bitne prioritete u Finskoj i verujemo da su upravo to polja na kojima kompanije iz Srbije mogu da sarađuju sa Finskom”, istako je ambasador Finske.

Gradski većnik  Vladislav Marjanović je  istako da mu  je drago da je finska delegacija prepoznala  tri ključne komparativne prednosti našeg grada a to su ljudi, Univerzitet i Naučno tehnološki park.

Foto: V.P.

“Ova tri elementa uvezana  mogu da  obezbede restrukturiranje privrede grada Niša ka inovativnoj  privredi što je i intencija Gradskog veća a posebno gradonačelnice i mi na ovom putu moramo da istrajemo”, kazao je Marjanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Imaju rešenje za konjske zaprege kroz grad Niš?. Baš bi voleo da vidim šta će leptirica na to da kaže. Mislim oko konjske zaprege a ne na kavurmu i čvarke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com