Kolumna

Finansiranje „fantomskih“ produkcija na konkurs za medije u Nišu

Podela sredstava niškim medijima je krajnje poražavajuća i ponižavajuća.

Najčitaniji internet portal u ovom delu Srbije, Niške vesti na konkursu za sufinansiranje projekata dobio je tek 700.000 dinara od ukupno 69.5 miliona. 700.000 dinara naspram npr. 2,5 miliona dinara ili 2,4 miliona koliko su dobile dve “fantomske” novoformirane video produkcije.

Portal sa najdužom tradicijom “čak toliko”

  • Kao rođeni Nišlija i čovek koji svim srcem radi za Niš i u Nišu, pitam se kako je moguće da novokomponovane video produkcije imaju primat nad Niškim Vestima?
  • Da li će nešto vredno u projektnom smislu ostati iza tih novokomponovanih?
  • Da li je moguće da su novoformirana Udruženja građana bez i jednog zaposlenog radnika u istoj ravni sa Niškim Vestima?

Kako je moguće da Komisija nije imala sluha za portal koji decenijama unazad pravovremeno i objektivno obaveštava Nišlije o svim bitnim događajima u gradu i da je kao takav postao brend našeg grada.

Nije problem da osim kvaliteta projekata kriterijumi na konkursu budu i opseg gledanosti, slušanosti i čitanosti portala kao i broj zaposlenih radnika u tim medijima, ali ovakva preraspodela sredstava je direktna diskriminacija, što novinare potpuno demotiviše i obeshrabruje.

Doduše, sufinansiranje lokalnih medija odavno je izgubilo bilo kakav smisao.

Očigledno je da se sve svodi na pregovore iza kulisa. Međutim, gde je tu običan čovek i njegovo ustavno pravo da bude objektivno informisan? Ukoliko se projekat sufinansira iz budžeta, on mora biti u interesu običnog čoveka i rešavanju problema sa kojima se on suočava.

Projekti moraju dati rezultate u praksi.

Ko je uopšte radio monitoring na tu temu? Indikativno je da se u većini projekata kao cilj navodi razvijanje kritičke svesti građana, a projekti se svode samo na “hvalospeve”. Da biste se danas snašli na haotičnom medijskom nebu potrebno je da budete vrhunski mađioničar, naravno ukoliko se trudite da budete objektivni. Balansiranje između objektivnog informisanja i ekonomskog interesa preduzeća je borba sa vetrenjačama ili hod po žici, pa ko preživi.

Najgore je to što za sufinansiranje medijskih projekata ne odlučuje komisija koja to treba da radi.

Uglavnom, dogovor se pravi u krugu politickih i medijskih „moćnika“, a komisija služi da izvrši zadatak.

Ovo je iz godine u godinu čist kriminal, pune se kase medijima bliskih vlasti na razne načine u milionskim iznosima, tako da je već odavno vreme da se uključe nadležne službe i ispitaju sufinasiranje medija u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Nije dovoljno biti objektivan, potrebno je biti podguzna muva. „Portali“, „medijske kuce“, sa jednim zaposlenim, koji I ne znaju sta je novinarstvo, zurnalistika, dobijaju novac budzetskih korisnika za licnu potrosnju!

  2. A PROCENAT ZA ZETA I UNUKE?! DA SI ODREŠIO KESU, MOŽDA BI DOBIO VIŠE! A KOLIKO SE SEĆAM MEDIJI SU BILI PRIVATIZOVANI UPRAVO ZBOG STAVKE FINANSIRANJA I UPUĆENI NA TRŽIŠTE!? A ŠTA JE SA FINANSIJERIMA IZ INOSTRANSTVA? NE BACAJU ONI NOVAC UZALUD, ZATO SMO DOŠLI DO ŠKOLE „RIBNIKAR…“ MLADENOVAC… ..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com