Kultura

Finalisti Frankofone pesme Milutin, Teodora, Petar i Jelena

Petar Božičić i Jelena Stefanović pobednici su polufinalnog takmičenja Frankofone pesme u kategoriji juniora, a u seniorskoj kategoriji u finalu će se takmičiti Milutin Milić i Teodora Pejčić.

Prema rečima Miodraga Mladenovića, muzičkog urednika SKC-a takmičenje je izazvalo veliku pažnju o čemu svedoči i prepuna sala Niškog simfonijskog orksetra.

Finalno takmičenje biće održano u Nišu 24. marta u 14 sati u sali Narodnog pozorišta. U finalu će se takmičiti 16 kandidata, po četiri kandidata iz svakog grada. Takmičenju za Frankofonu pesmu organizuje Francuski Institut i Studentski kulturni centar Niš. Pobednik u kategoriji seniora ove godine će putovati u Egipat, a u kategoriji juniora u Tunis.

Takmičenjem za frankofonu pesmu počeli su Frankofoni dani u Nišu koji će obeležiti mart.

“Pesme koje su oni izabrali su uglavnom, ili moderne pesme koje izvode mlađi pevači koji su sada popularni, ili pesme koje su nekada slušali naši roditelji pa su ljubav prema tom žanru i takvoj muzici preneli i na njih. Tako ćemo čuti, recimo, pesmu Natali od Žilber Bekoa”, kaže Valerija Voinović iz Francuskog institute Niš.

Francuski institut ovo takmičenje organizuje sa Studentskim kulturnim centrom Niš.

“Takmičenje za frankovonu pesmu bez sumnje doprinosi promociji francuske kulture jer se učesnici takmičenja trude da, pre nego se pojave na festivalu, istraže francusku muziku, da tragaju za pesmama koje im odgovaraju. Zanimljivo je da se mnogi od njih svake godine prijavljuju za ovo takmičenje. Kada su malo stariji oni iz juniorske prelaze u seniorsku kategoriju”, kaže Miodrag Mladenović, muzički urednik Studentskog kulturnog centra Niš.

Osim u Nišu polufinale se održava i u Beogradu, Novom Sadu i Kladovu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com