Obrazovanje

Filozofski fakultet u Nišu obeležio 50 godina postojanja

Natalija Jovanović, dekanica Filozofskog fakulteta u Nišu, prilikom svečane akademije povodom jubileja ove ustanove istakla je da je na ovom fakultetu trenutno kombinovani model nastave iako je veliki broj profesora i studenata vakcinisano.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i Ministar Branko Ružić.

Prema dekanicinim rečima, nastava je u zavisnosti od grupe departmana. Neki departamni, posebno oni mali, kaže Jovanović, gde postoji izrazita želja profesora i studenata koji su vakcinisani uz poštovanje svih epidemioloških mera postoji mogućnost za nastavu koja je neposredna.

Natalija Jovanović, prva dekanica u istoriji Filozofskog fakulteta u Nišu

“Skoro svi profesori su vakcinisani, sem onih kojima lekari nisu dozvolili zbog prirode njihovih hroničnih bolesti, a kada je reč o studentima, prema informacijamaa od studentskog parlamenta, sigurno preko 50% studenata je vakcinisano”, kaže prof. dr Natalija Jovanović i podseća da je na samom fakultetu bio postavljen punkt za vakcinaciju”.

Osvrnuvši se na istoriju i početak samog fakulteta, ističe da je u ovom trenutku više od 10.000 studenata diplomiralo, uključujući one koji su u međuvremenu masterirali ili stekli titulu doktora nauka, ali i napominje da se fakultet se razvijao u etapama jer je Filozofski fakultet nekada bio fakultet koji je obuhvatao i neke druge fakultete.

“Ono što nas izdvaja od ostalih fakuleta jeste sto su nama studenti na prvom mestu , ovde studenti nisu samo broj. Imamo brojne vanškolske aktivnosti, zatim studiranje u malim grupama , obnovljen nastavnički kadar  i veliki broj mladih studenata”.

Ističe da fakultet prati zahteve tržišta, i da je u toki priprema akretidacije za novi studentski program pod nazivom “Digitalna humanistika”.

“Da bi se fakuletet dalje razvijao neophodan  je prostor. Uspela sam da osnujem nove studijske programe, ali je prostor najneophodniji”.

Istorijski problem, kaže dekanica, svima odbro poznat je sa studijskom grupom jednog fakulteta koji u ovom trenutku nema nikakve veze sa Filozofskim fakultetom, a to je studijska grupa za Hemiju Prirodno Matematičkog fakulteta.

Ponosno ističe da je jedan deo fakulteta oslobođen i  da je napravljena potpuno nova biblioteka i čitaonica , kao i učionica gde su izložena dokumenta koja su jako važna za osnivanje i razvoj ove ustanove.

“Zahvaljujući zalaganju Ministartva očekuje da se ta studsjka grupa preseli tamo gde im je matica i mi najzad dobijemo zgradu u svoje ruke potpuno”, objašnjava Jovanović.

Podsetimo, Filozofski fakultet je osnovan 1971.godine, a trenutno na ovom fakuletu postoji 13 departmana, odnosno ukupno 33 studijska programa na tri studijska nivoa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com