DruštvoLica NišaObrazovanje

Filozofski, fakultet sa najlepšim dvorišem u gradu

Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu može se pohvaliti sa puno stvari. Kao prvo, upisuje najveći broj studenata, čak 640 od kojih bi, ako Vlada odobri njih 340 bilo na budžetu, a 300 njih bi školovanje na prvoj godini osnovnih studija platilo. Ima i najviše studijskih grupa koje su ponuđene srednjoškolcima, organizuje istraživanja, takmičenja srednjoškolaca kada najboljima omogućava besplatne pripreme za upis i besplat upis. Sada može da se pohvali i da ima najlepše dvorište među 14 fakulteta niškog Univerziteta.

Za njegovo sređivanje iskorišćen je period kada je bilo manje studenata u slušaonicima zbog pandemije kovida, a bukvalno se počelo od samog početka. Sada Nišlije i oni koji se nekim poslom nađu u gradu i prolaze pored Filozofskog fakulteta zastaju da bi uživali u lepom prizoru, a neki od njih se i fotografišu u tom ambijentu. Prema rečima profesorke dr Natalije Jovanović, dekanice, sređivanje dvorišta je deo akcija kojima se fakultet priprema da u oktobru obeleži pola veka postojanja.

Foto: V.P.

„Dvorište Filozofskog fakulteta je dugo bilo park koji je opstajao sam po sebi. U situaciji koju prolazimo sa kovidom shvatili smo da je otvoreni prostor važan za naše studente. Odlučili smo da ambijent učinimo još lepšim jer se fakultet nalazi u samom centru grada u neposrednjoj blizini dve srednje škole. Osim toga, naš osnovni koncept je pokvratak prirodi i to je poruka koju smo na ovaj način uputili našim studentima i građanima“, objašnjava dr Natalija Jovanović.

Dodaje da park još nije završen.

„Očekuje nas još sadnja cveća a u saradnji sa JKP „Mediana“ u parku će biti postavljene i klupe na kojima će studenti odmarati između dva predavanja i uživati u prirodi, ali mogu da svrate i građani“, kaže Jovanović.

Foto: V.P.

Osim dvorišta uređena je i letnja učionica koja se nalazi iza zgrade fakulteta. U ovom neobičnom amfiteatru punom zelenila već su održana neka predavnja a u istom prostoru su obeleženi i dani Departmana za ruski jezik i književnost.

Foto: V.P.

„Približava nam se i ispitni rok i ako nas vreme posluži u učionici na otvorenom održaće se i neki ispiti“, ističe dekanica dr Natalija Jovanović.

Filozofski fakultet po tradiciji privuče najveći broj srednjoškolaca pa se za upis po pravilu prijavi gotovo duplo veći broj kandidata od broja koji je predviđen za upis.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com