Kultura

Filmski susreti u znaku premijera

Tradicionalni Festival glumačkih ostvarenja, Filmski susreti, održava se od 25.do 31. avgusta u Nišu, na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, a prema rečima Srđana Savića, direktora Niškog kulturnog centra, organizatora festivala, proteći će u znaku premijera.

Organizatori najavljuju čak četiri premijere u takmičarskom delu festivala, „Južni vetar“, „Granice kiše“, „Meso“ i „Zlogonje“ i tri premijere u revijalnom delu, pilot epizoda serije „Koreni“, „Moj život je mjuzikl“ i „Neprilagođeni filmski grof“.

Najsvečaniji trenutak festivala, ako izuzmemo dodelu nagrada glumcima, je njegovo otvaranje kada će biti dodeljena i nagrada „Pavle Vuisić“ koje je ove godine pripala Radošu Bajiću. Nagradu dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije, koje je i suorganizator Filmskih susreta kao najreprezentativnije manifestacije u čijoj organizaciji ono učestvuje zajedno sa Niškim kulturnim centrom. Otvaranje festivala pratiće i uobičajeni vatromet, drugu godinu za redom glumci će posle prijema u Gradskoj kući do Letnje pozornice stići crvenim tepihom praćeni ovacijama publike jer je nedvosmisleno da Nišlije vole film i poštuju festival koji se organizuje 53 put u gradu.

Srđan Savić, direktor NKC

„Ovogodišnji Festival glumičkih ostvarenja obeležiće premijere filmskih ostvaranje kojih u takmičarskom delu ima četiri, a u revijalnom tri“, kaže Srđan Savić. „ Prve večeri će premijarno biti prikazni filmovi „Južni vetar“ i „Granice kiše“, a narednih večeri posetioci festivala videće još deset filmova. Selekciona komisija je, dakle, odabrala 12 filmova. Poslednjeg dana Festivala je dodela nagrada, nezvaničnih, a potom i zvaničnih. Posle zatvaranja Festivala slede projekcije tri gostujuća filma. Biće prikazana pilot epizoda TV serije „Koreni“ po romanu Dobrice Ćosića. To je premijerno prikazivanje, a od oktobra se očekuje njeno prikazivanje na RTS-u. Nakon toga slede dva dokumentraca čije je prikazivanje, takođe, premijerno, „Moj život je mjuzikl“, autora Vladimira Ristića i producenta Olivera Paunovića.

To je film koji je posvećen Desimiru Desku Stanojeviću, govori o njegovom umetničkom radu i njegovoj karijeri. Desko je rođeni Nišlija, ali je svoje zvezdane uspehe doživeo u Beogradu u Pozorišištu na Terazijama. Treći film je dokumentarac.

„Neprilagođeni filmski grof“. Film je posvećen poznatom filmskom autoru Miloradu Milu Đukanoviću, crkogorskom i srpskom filmskom autoru, a najpoznatiji je po seriji „Kamiondžije“. Snimao je i, u ono vreme, populističke filmove u kojima postoji značajan umetnički domet, tako da je to dokumentarno igrani film koji je njemu posvećen. Svi ovi filmovi koji se prikazuju izazvaće veliko interesovanje gledalaca u šta sam potpuno sigura“, kaže Srđan Savić.

Pečat ovogodišnjem Festivalu glumačkih ostvarenja daće premijere. Film „Južni vetar“ imaće svetsku premijeru u Nišu jer do sada nigde nije prikazan i Niška publika će imati ti privileguju da ga vidi prva. Premijerno će biti prikazani i filmovi „Granice kiše“, „Meso“ i „Zlogonje“ koji su se prikazivali samo na nekim festivalima u inostranstvu i kod nas, ali nisu imali bioskopsku distribuciju.

„Odavno se nije desilo da na Festivalu imamo ovoliki broj premijera, čak sedam ostvarenja, četiri u takmičarskom i tri u revijalnom delu i to je ono što će obeležiti Festival ovog avgusta“, dodaje Savić. “Dva dokumentarca u revijalnom delu su, takođe, svetske premijere. U tom smislu, selakciona komisija je uložila veliki napor da se napravi dobar izbor filmova. Mađu njima ima premijera, filmova koji su prošli filmsku distribuciju na relevantan način sa odgovarajućim brojem posetioca , a ima i nekih koji se nisu pojavili u bisokopima u našem gradu. Dodatan napor je napravljen da konkurencija za nagrade bude što ozbiljnija. Tu su i koprodukcioni fimlovi kao što su filmovi „Granica kiše“ i „Žaba“, gde je više prodikacija sa teritorije bivše Jugoslavije učestvovalo zajedno. Imamo i dva hrvatska filma gde Srbija nije manjinski koproducent, ali su oni ispunili sve uslove da budu na našem festivalu i u njima igraju srpski glumci sa zapaženim ulogama“, objašnjava Savić.

Organizatori Festivala očekuju ove godine i veliki broj glumaca koji će doći na festival.

„U filmovima ih glumi oko 120, a od toga će na Festival doći preko 80 glumaca što je priličan uspeh, posebno u ova vremena kada se situacija promenila u odnosu na vreme zvezdanih dana ovog Festivala. Više se filmovi ne „tempiraju“ za festivale u Puli i Nišu kao što je bilo nekada. Glumci ne pauziraju u to vreme, već mnogi aktivno rade. Sada se snimaju i filmovi i televizijske serije i drame, reklame, međunarodne koprodukcije. Ne snima se samo kod nas, pa da oni lako dođu do Festivala i vrate se na snimanje sledećeg dana. Sada snimaju u Rusiji, u Americi, Australiji, na mnogim mestima u svetu, i nije ih lako okupiti, ali mislim da će biti reprezentativna ekipa. Osim glumaca doći će i predstavnici relevantnih institucija koje se bave filmom, Jugoslovenske kinoteke, Filmskog centra Srbije, Fakulteta dramske umetnosti u Beogradu, Filmskog instituta u Novom Sadu, potom reditelji i producenti koji su stalni gosti Festivala, ali i predstavnici drugih festivala koji su zanimljivi i sa regionalnog i šireg stanovišta“, ističe Savić.

On dodaje da će Festival pratiti i bogat prateći program koji je pripremljen, a događaji će se odvijati na više mesta u gradu.

„Uvertira u Filmske susrete biće spektakularna projekcija filma „Marš na Drinu“, a naziv događaja koji je pripremljen za 23.avgust u 21 sat je „Marš na Drinu na Nišavi“. Prikazaćemo ovo klasično jugoslovensko srpsko filmsko ostvaranje tako što će projektor biti sa jedne strane, u Amfiteatru na Keju, a preko Nišave, sa druge strane biće platno. Postarali smo se i da slika i da ozvučenje budu na visokom nivou, a film prikazujemo u čast obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Film „Marš na Drinu“ je klasično ostvarenje naše kinomatografije i jedan je od najgledanijih naših filmova kada se gleda celokupna istorija jugoslovenskog i srpskog filma“.

Osim prekcije filma „Marš na Drinu“ biće organizovan čitav niz pratećih dešavanja na više mesta u gradu. U Oficirskom domu svakog dana održavaće se redovne konferencije u podne kojima će prisustvovati i glumci iz filmova koji su prikazani prethodne večeri.

Arhivska fotografija

„Pripremljena je i monografija koja je posvećena Velimiru Bati Živojinoviću, kako je to Rade Šerbedžija umeo da kaže „najvećem glumcu Južnih Slovena“. Predstavićemo i publikaciju koja je posvećena Ljubiši Sanardžiću, filmskom Nišu. Naime, radi se izloža „Smoki u filmskom Nišu“ čiju će postavku osmisliti i uraditi Jovan Šurdilović, veteran domaće fotografije, koji je, verovatno, jedini čovek koji ima fotografije sa svih Festivala glumačkih ostvarenja od njegovog postanka do danas. Ova izložba će podsetiti mnoge šta je sve Ljubiša Samardžić ostvario u Nišu snimajući filmove „Lager Niš“ i „Anđela čuvara“. Samardžić se redovno se pojavljivao na Festivalu kao jedan od dobitnika nagrada zvaničnog programa, kao i čest dobitnik nagrade „Ona i on“ sa svojim partnerkama u filmovima i serijama i koa čovek koji je često proglašavan i za glumca večeri“, ističe Srđan Savić i dodaje da će i ove godine biti organizovana tradicionalna izložba fotografija sa prošlogodišnjih Filmskih susreta.

U Bioskopu „Vilin grad“ biće prikazn film o Svetlani Bojković koja je prošlogodišnji dobitnik nagrade „Pavle Vuisić“. U istom prostoru će biti predstavljena i monografija koja je posvećena njoj.

„Deo pratećeg programa Festivala je i okrugli sto koji je posvećen Nebojši Glogovcu, prerano preminulom velikanu našeg glumišta“, dodaje Savić. „On je preminuo između dva Festivala i dužni smo da mu odamo poštu pošto je on glumac koji je dobio najviše nagrada na našem Festivalu i ima najviše „Gran pri“ nagrada posle Bate Živojinovića i Laze Ristovskog. To samo pokazuje o kakvoj glumačkoj veličini se radi. O njemu će govoriti filmski kritičari, filmski i pozorišni reditelji koji su radili sa njim i kolege, glumci, koji su imali priliku da rade sa ovim velikanom našeg glumišta“.

U Sinapleksu će biti upriličen Kinoregion u okviru kojeg će se prikazati filmovi nastali u okolnim produkcijama. Tako može da se stekne uvid kako se odvijala konomatografska priča u regionu.U Sinepleksu će se održavati i proekcije ako bude bilo kiše.

„Kada je u pitanju sama srž Festivala, a to je da bude kvalitetna slika i ton, tu nema razloga za brigu. Letnja pozornica je renovirana tokom prošle i ove godine. Prošle godine je završen amfiteatar i urađene su garderobe, a ove godine je uređena i sama bina, mesto gde se postavlja platno i toaleti. Letnja pozornica odavno nije tako dobro i lepo izgledala“, dodaje Savić.

Savić kaže da je u svakom slučaju napravljen iskorak u organizovanju ovogodišnjeg Festivala glumačkih ostvaranje i da je na taj način iscrtan smer u kome će festival dalje ići.

„U jednu stvar sam sasvim siguran. Ovo je najbogatiji festival za poslednjih 20 godina kada se radi o premijerama i paratećim programima. Ako objedinimo populistički i elitistički momenat, onda smo na pravom putu. To je ipak najveći fimski festival kod nas, koncepcijski potpuno jedinstven i neponovljiv. Preživeo i najteže trenutke devedesetih godina kada je u takmilerskom delu bilo po dva do tri filma, a program je dopunjen u to vreme televizijskim dramama. Uspeo je Festival da preživi i te najteže trenutke, tako da sada smatram da nema mesta sumnjama u njegov kvalitet i uspeh“, ističe Savić i dodaje:

Foto: Niške Vesti;

„Pokrenuli smo i inicijativu da od iduće godine i strani glumci mogu da dobiju nagrade „ Car Konstantina“ i „Carica Teodora“ koje se dodeljuju za najbolju mušku i žensku ulogu, i da se one tretiraju ravnopravno sa nagradama koje dobijaju naši glumci. Da bi zaživela ova inicijativa prvo mora da dobije odobrenje Gradskog veća i Skupštine grada, ali bi to za Festival bilo značajno“, zaključuje Srđan Savić.

Niška publika premijerno će moći da vidi “Granice-kiše”, “Južni vetar”, “Zlogonje” i „Meso“. Tokom šest dana trajanja festivala u glavnom programu biće prikazani i filmovi “Izgrednici”, “Ederlezi rajzing”, “Prokleti pas”, “O bubicama i herojima”, “Patuljci sa naslovnih strana“, „Žaba“ i dva hrvatska filma “Agape” i “Komiksans”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com