Kultura

FILMSKI SUSRETI NIŠ: Svetska premijera, nikad bolji repertoar, veliki broj glumaca i negativni brzi test za nevakcinisane

Festival glumačkih ostvarenja igranog filma FILMSKI SUSRETI 56. po redu, biće održani od 21. do 27. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

Prošlogodišnji zbog pandemije koronavirusa održan je oktobra lane u bioskopu Cineplex.

Za ulaz na pozornicu biće potrebna potvrda o vakcinaciji, može i Zeleni sertifikat, potvrda o preležanoj koroni ili negativni antigenski – brzi test na koronavirus”, jučerašnja je odluka zvaničnog organa Gradskog kriznog štaba Grada Niša koju organizator Niški kulturni centar mora da ispoštuje, kao budžetski korisnik ističe  direktor NKC-a Srđan Savić.

On dodaje da iako su oni još 5. avgusta poslali kriznom štabu dopis gde je stajalo sve takstativno nabrojano šta su oni i kako planirali, tek juče i napismeno stigla je odluka o tome da posetioci Filmskih susreta moraju da imaju nešto od dokumentacije kojom potvrđuju da neće zdravstveno ugrožavati druge.

“Da je ranije doneta odluka o obaveznom negativnom brzom testu za nevakcinisane, možda smo mogli da našim budžetom pokrijemo nešto od troškova testiranja. Da subvencionišemo neki deo i onda ti testovi sada ne bi koštali 750 dinara po testu”, kaže Savić.

Kako brzi testovi “važe” 48 sati, biće potrebno da svako ko planira da isprati ceo festival obavi testiranje o svom trošku tri puta. Komplet karata koje su već u prodaji koštaju 2.000 dinara dok će samo testiranje za festival izaći 2.250 dinara. Na samoj kapiji Letnje pozornice biće postavljen punkt za testiranje, privatne laboratorije koja je već obavljala testiranje na Nišvilu. Testiranje će biti moguće tu u Tvrđavi i u objektu laboratorije koja radi testiranja.

Foto: Srđan Savić, direktor NKC

Direktor NKC Srđan Savić kaže da mere koje je naložio zvaničan organ Gradski krizni štab moraju da se poštuju i da su njima već najavili da će tokom festivala različite inspekcije kontrolisati da li je sve po zakonu.

Popularne Filmske susrete u Nišu otvoriće igrani film Dragana Bjelogrlića „Toma“, i to jeste srpska premijera, jer nakon prikazivanja u Sarajevu Nišlije su prve koje će videti ovo ostvarenje. Savić se pohvalio i svetskom premjerom koju će imati film “Ne igraj na Engleze” gde je pohvalio sam tim koji je vrlo ozbiljno shvatio učešće na niškom festivalu. Na završnoj večeri publika će imati priliku da vidi i film „Glumčina“, o srpskom glumcu Zoranu Radmiloviću, producenta Olivera Paunovića. U konkurenciji za nagradu je 11 filmova, dva će biti prikazana revijalno završne večeri festivala.

Ćlanovi žirija koji će odlučivati o nagradama biće poznati u petak 20. avgusta, tradicionalno dan pre otvaranja Filmskih susreta. Na samom svečanom otvaranju biće i prigodan muzički program, dodaju organizatori. Poznato je i da će Ljiljana Blagojević, dobiti nagradu Pavle Vuisić.

Neće izostati ni crveni tepih koji je sastavni deo ovog popularnog niškog festivala. Očekuje se da ukupno oko stotinak glumaca profefiluje pozornicom tokom svih festivalskih večeri a na samom ulazu biće organizovan ulazak na način, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve, kaže direktor NKC-a.

“Ja pozivam naše posetioce da na svojim mestima budu već u 19:45 kako se ne bi stvarale gužve, jer projekcije kreću u 20:30. Naša publika je divna i skoro nikada nije bilo incidenata, jer su tu u pitanju kulturni ljudi koji nikada nisu pravili probleme, siguran sam neće ih biti ni ove godine”, završio je Savić.

Ulaznice za 56. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma su u prodaji:

-Turistička organizacija Niša, Obrenovićeva ulica

– Ustanova Niški kulturni centar (Stanoja Bunuševca bb)

– Knjižara NKC-a „Branko Miljković“ (Bulevar dr Zorana Đinđića 37)

– Oficirski dom, na ulazu

Cena kompleta karata je 2000 dinara.

Ukoliko ne budu prodati svi kompleti karata do početka Festivala 21. avgusta, pojedinačne ulaznice će se prodavati po ceni od 400 dinara, na dan projekcije, ispred ulaza na Letnju pozornicu, od 19.00 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com