Kultura

Filmski susreti kroz vreme, izložba ispred Gradske kuće

Na šetalištu ispred Gradske kuće u subotu je otvorena izložba „Filmski susreti: pogled iz Istorijskog arhiva“ , a otvorila je umetnička direktorka Festivala, glumica Ljiljana Blagojević.

Ova izložba nastala je sa željom da se prikažu najupečatljiviji momenti i dočara duh velikog glumačkog Festivala kroz vreme.

Foto: V.M.

O radu na ovoj izložbi i izazovima sa kojim se susreo rekao je autor, arhivista Istorijskog arhiva, Igor Rakić kome je ovo prva izložba.

„ Imate priliku da vidite dokumenta koja do sada nisu bila objavljivana, fotografije i filmske plakate koji prikazuju Filmske susrete od 1966. godine do danas. Izložba predstavlja pogled na Festuval, nas iz Istorijskog arhiva na osnovu građe koje imamo. Jedan pogled imaju učesnici Festivala, drugi imamo mi, iz dokumenata. Ovde je samo deo građe koja se nalazi u Istorijskom arhivu za koju smo smatrali da će biti interesantna javnosti“, istakao je autor izložbe Igor Rakić.

Foto: V.M.

„Ima li išta lepše od toga da se Istorijski arhiv bavi kulturom i istraživanjem onoga što je veliko „crveno slovo“ na kulturnoj mapi Srbije. Ujedno nema ničeg lepšeg od toga da je prva autorova izložba posvećena Festivalu koji traje 57 godina. Ništa ga nije sprečilo, ni ratovi, ni potresi, ni razne tranzicije. Čak ni danas, kada grmi, neće nas sprečiti da otvorimo Festival. Zato što postoji ogromna ljubav između Niša, niške publike i glumaca. Videćete koliko će velikih glumaca doći da se pokloni divnoj niškoj publici“, istakla je Ljiljana Blagojević i proglasila izložbu otvorenom.

Izložba će na ovom mestu biti dostupna javnosti narednih mesec dana.

Foto: V.M.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com