Kultura

Filmski susreti u Nišu pod znakom pitanja!

Najnoviji epidemiološki trendovi diktiraju nove mere i pravila ponašanja organizatora, pa u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će festivala biti i u kojoj formi.

Odražvanje tradicionalnih Filmskih susreta u Nišu pod velikim je znakom pitanja.

Festival glumačkih ostvarenja traje bez prekida 55 godina i do sada se nije dogodilo da iz bilo kog razloga bude otkazan. Ukoliko epidemija bude nastavila ovim tempom biće to prvi put u istoriji Filmskih sureta da ne budu održani.

 

„Pratimo kako se određuju najozbiljniji festivali, gde spada i niški i neke od tih mera koje će oni primeniti, imaćemo u vidu kada dođe trenutak za organizaciju našeg festivala. Vodimo računa o kvalitetu, značaju i ugledu festivala, o načinu na koji su ljudi navikli da on bude organizovan. Nisam pristalica on-line festivala, jer je tu potpuno drugačija atmosfera i potpuno drugačiji pristup umetničkim delima,“, kaže Srđan Savić direktor Niškog kulturnog centra koji je organizator glumačkog festivala u Nišu.

 

Foto: S.P.

Organizacija festivala teče regularno, a do kraja jula bi trebalo da se zna da li će sigurno biti festivala od 22 do 28. avgusta na Letnjoj pozornici. Prijavljeno je 19 filmova, a koji će se od njih naći na repertoaru festivala odlučiće selekciona komisija koju čine Dejan Dabić, Vladan Živković i Ognjen Rakčević.

„Svesni smo činjenice da naš festival nije usamljeno ostrvo i da postoje i drugi festivali pre i posle nas. U cilju prilagođavanja aktuelnoj situaciji, određena odstupanja mogu da se naprave, ali do određene mere. Preko toga festival bi delovao problematično jer se postavlja pitanje zašto bismo ga organizovali ako nema posetilaca“, dodaje Savić.

 

Foto: S.P.

Zbog posledica širenja epidemije koronavirusa u Srbiji i regionu otkazan je veliki broj festivala. Pulski filmski festival 67. po redu, neće biti održan u tradicionalnoj formi. Organizatori trenutno rade na iznalaženju rešenja o eventualnim alternativnim načinima održavanja ili prikazivanja programa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com