DruštvoKultura

Filmovi o dvojici velikana sa Palilule na tradicinonalnoj manifestaciji “Palilulsko veče”

Na tradicionalnoj manifestaciji “Palilulsko veče” biće prikazana dva filma koja su urađena u City produkciji. Građani će moći da pogledaju najzanimljivije detalje iz života dva poznata Palilulca Živojina Iskovića-Čokalije i Desimira Deska Stanojevića.

Filmovi će biti prikazani u bašti Niškog kulturnog centra u sredu 2. juna od 17:30h, a zahvaljujući dogovoru producenta Olivera Paunovića i predsednika GO Palilula Bratislava Vučkovića.

 

“Ponosno mogu da najavim da sam sa predsednikom opštine Palilula u Nišu Bratislavom Vučkovićem dogovorio da se na Palilulsko veče putem led ekrana prikažu moji filmovi o dvojici velikana sa Palilule. Film “Kude je taj Niš” o Živojnu Isakoviću Čokaliji i film “Život je mjuzikl” o glumcu Desimiru Stanojeviću”, kazao je producent Oliver Paunović.

Iako na prvi pogled različiti, ova dva Palilulca, ali rekli bi poput svih ostalih iz ovog kraja, imali su jednu stvar koja ih povezuje, to je neizmerna ljubav prema mestu u kome su odrastali. Gde god bi išli oni bi se svojoj Paliluli uvek vraćali.

Ko ga je znao veleo ga je, tako goveore o legendarnom Žiki Čokaliji. Bio je veliki čovek, i on je voleo sve ljude, nije ih delio.

Teško da život jednog čoveka može da se smesti u dokumentarni film koji nosi naziv “Kude je taj Niš”, posebno ako je kroz njega prolazio na tako buran i sadržajan način. Ipak, ova niška legenda je i na ovaj način sačuvana od zaborava.

„Film ima ambiciju da jedno vreme sačuva pre svega kroz muziku koju je Čokalija stvarao i kroz svedočanstva njegovih prijatelja, ljudi sa Palile koji su sa njim delili i dobro i zlo i koji ga poznaju jako dobro. Ideja je da sva ta svedočanstva približe ljudima koji Čokaliju ne poznaju tu vrednost koju on nosi u sebi“.

Film o Desimiru Desku Stanojeviću prati život poznatog glumca od njegovih dečačkih dana provedenih na Paliluli do danas. Prikazuje ga u drugačijem svetlu i otkriva da on ima još nekoliko paralelnih života, od padobranstva, kinologije…

Svoju premijeru ovaj film imao je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, 2018. godine, gde je niška publika s oduševljenjem i velikim aplauzom ispratila i nagradila protagoniste filma.

„On je svoj grad voleo, uvek se njemu vraćao. Živeo je više od 30 godina u Beogradu, a Nišlije nikada nisu imale utisak da se on iz svog grada iselio. Svojim životom i radom bio je pravi reprezent niške Palilule, jer kako je i sam govorio biti Palilulac nije mogao svako“, istakao je Oliver Paunović.

Ljudima koji ih poznaju ove projekcije pružiće još jedno dodatno zadovoljstvo da slušaju o njima i da se podsete svojih komšija sa kojima su svakodnevno delili lepe trenutke.

„Stari grade na reci Nišavi, sa ponosom zborim ime tvoje, u tebi je Palilula moja, mnogo lepša od duginih boja. A ja stari Palilulac, merak mi je stara rana, hoću život da proživim, za sve drugo biće dana“ – deo pesme Žike Čokalije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com