Društvo

Filmom GLUMČINA prikupljena pomoć za sestre Bašović

Profesori i učenici - udruženi za pomoć drugaricama

Na humanitarnoj projekciji filma producenta Olivera Paunovića „Glumčina“ u bioskopu Cine Grand, koja je bila organizovana za pomoć sestrama Bašović, gde su gosti bili učenici i profesori niške Elektrotehničke škole Mija Stanimirović sakupljeno je blizu 100.000 dinara. Taj iznos uručen je danas u prostorijama škole učenicama te škole Ivi i Nataliji Bašović.

Minule nedelje na inicijativu producenta Olivera Paunovića a u organizaciji ove niške škole i podrške bioskopa Cine Grand koji se nalazi u tržnom centru Delta planet, održana je projekcija dokumentarnog filma Glumčina niške City Grupe.

Natalija i Iva Bašović iz Niša koje boluju od Fridrajhove ataksije, retke progresivne genetske bolesti.

Producent Oliver Paunović, prilikom današnjeg susreta uručio je porodici Bašović i petodnevni poklon odmor-vaučer  za celu porodicu u Vili Vortex u Sokobanji.

“Ova naša akcija jeste mala i ovim devojkama je potrebno još dosta novca, ali mi je srce puno kada znam da smo i mi pomogli, nismo sedeli skrštenih ruku. Želim da akcijama pokrenemo i druge ljude u Nišu, da pomognu. Znam da ima još puno humanih Nišlija koji gledajući naš primer žele i mogu da pomognu. Ovo je samo jedna od akcija koje ćemo organizovati u budućnosti sa željom da se viđamo lepšim povodom”, rekao je Paunović.

Uručenje pomoći; Foto: Niške Vesti

Natalija (2004) i Iva (2006) Bašović učenice su srednje škole „Mija Stanimirović“ iz Niša. Boluju od Fridrajhove ataksije, retke progresivne genetske bolesti, koja pogađa uglavnom nervni sistem i srce. Glavni neurološki simptomi uključuju slabost mišića i ataksiju, gubitak ravnoteže i kordinaciju pokreta.

One boluju od Fridrihove ataksije i ugrožen im je nervni sistem i srce. Kako bi im se opšte stanje popravilo i srce zadržalo u funkcionalnom stanju potrebno je da pet godina zaredom primaju tretmane matičnim ćelijama. Svake godine potrebno je 26.000 evra kako bi obe devojčice primile terapiju.

Za sada su primile po jedan tretman i potrebno je da u kontinuitetu prime terapiju i u naredne četiri godine. Natalija je u invalidskim kolicima, slabo koristi ruke i ima otežan govor, potpuno je zavisna od tuđe pomoći, dok je Iva za sada u boljem stanju i samostalna je. Sredstva se sakupljaju i preko Humanitarne fondacije Budi human i trenutno za ovu godinu nedostaje još 13.000 evra, koje je potrebno sakupiti do kraja aprila meseca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com